Frisdrank

Is er water en suiker toegevoegd aan een fles sap? Dan zit ook daar statiegeld op, oordeelt de inspectie

Cranberrysap in het schap. Op twee merken zit wel statiegeld, op het eigen merk van Albert Heijn niet. Beeld Kassa
Cranberrysap in het schap. Op twee merken zit wel statiegeld, op het eigen merk van Albert Heijn niet.Beeld Kassa

Als er water en suiker is toegevoegd aan sap zit er frisdrank in de plastic fles, dus moet er statiegeld worden geheven, oordeelt de inspectie.

Jelle Brandsma

Supermarkten en frisdrankbedrijven moeten statiegeld heffen op plastic flessen met sap waaraan water en suiker is toegevoegd. Binnen drie maanden moet dat geregeld zijn. De bedrijven ontliepen tot nu toe de verplichting om statiegeld in te voeren voor deze dranken.

De Inspectie leefmilieu en transport (ILT) greep in na een klacht van de milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux (RNB). Die ontdekte eind vorig jaar in het schap bij supermarkten veel plastic flessen met sap en zogeheten ‘multivitamines’ zonder statiegeld. Op het etiket van de flessen staat dat er water en suiker is toegevoegd en dan is het volgens de wettelijke definitie een frisdrank. De inspectie vindt dit ook en heeft de supermarkten hierop aangesproken. Alleen zuivel en puur sap, waaraan dus geen water en suiker is toegevoegd, zijn uitgezonderd van de verplichting om statiegeld te heffen.

RNB leverde bij de inspectie vijftien drankflessen aan: twee flessen DubbelDrank van producent Riedel, acht drankflessen van het eigen merk van Albert Heijn en vijf van Jumbo. In alle gevallen gaat het om frisdrank, stelt de inspectie vast. In een brief van vorige week donderdag schrijft de inspectie aan RNB dat de drie bedrijven aangeven dat zij aan de regels gaan voldoen.

Lastig onderscheid

Volgens het televisieprogramma Kassa staan dergelijke eigen merkflessen ook bij Plus, Lidl en Coop in de schappen. Het programma inventariseerde ongeveer honderd soortgelijke drankflessen in alle supermarkten. De inspectie heeft vorige week alle supermarkten en frisdrankfabrikanten op de hoogte gesteld van de uitspraak. De inspectie kondigt aan in juni in winkels te controleren op de naleving van de verplichting om statiegeld te vragen voor de plastic flessen.

“Door de uitspraak wordt de statiegeldwet beter uitgevoerd”, zegt Robbert van Duin van RNB. “Statiegeld leidt tot 70 tot 90 procent minder plastic flessen in de natuur.” Maar de regels voor statiegeld blijven verwarrend, vindt de organisatie. Wel statiegeld op een plastic fles met sap waaraan water en suiker is toegevoegd en geen statiegeld voor een fles met puur sap is een lastig onderscheid.

“Voor het milieu is het nodig dat Nederland gaat naar statiegeld op alle drankverpakkingen, zonder onderscheid of uitzonderingen op basis van de inhoud van de verpakking. De verpakkingen vervuilen het milieu, los van welke drank erin zat. Dus haal die ongefundeerde uitzondering voor sap er gewoon uit. ”

Lees ook:

Supermarkten sjoemelen met statiegeld plastic flessen

Supermarkten bevoordelen het eigen merk door geen statiegeld te heffen op sommige plastic drankflessen, meldt tv-programma Kassa. De inspectie begint een onderzoek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden