Industrie wil bijna geen uitstoot meer in 2050

Een fabriek van Tata Steel in Engeland. Beeld afp
Een fabriek van Tata Steel in Engeland.Beeld afp

De energie-intensieve industrie in Nederland heeft een plan opgesteld om de eigen CO2-uitstoot in 2050 met 80 tot 85 procent te hebben teruggebracht. Bedrijven als Tata Steel, Heineken, Dow, AkzoNobel en KPN denken dat dit met een reeks maatregelen mogelijk is.

Redactie

Om de doelstelling te halen is het wel nodig dat de overheid bepaalde wet- en regelgeving bijstelt, zeggen de bedrijven. De voorstellen zijn donderdag gepresenteerd op een congres van de Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW), de belangenvereniging voor grote energie- en waterverbruikers. In Nederland zijn grootgebruikers als raffinaderijen, de chemiesector, de metaal- en papierindustrie goed voor een kwart van het totale energieverbruik.

"De afgelopen twee decennia is hun CO2-uitstoot al met circa 20 procent teruggebracht. Maar het tempo moet omhoog", zei VEMW-directeur Hans Grünfeld. Voor nog eens 60 procent aan CO2-reductie is volgens hem een 'trendbreuk' nodig. Daarmee wordt gehoor gegeven aan de lange termijn ambities van de overheid, aldus Grünfeld.

Restwarmte benutten
De opstellers willen hun uitstoot onder meer verminderen door restwarmte beter te benutten en CO2 af te vangen en te hergebruiken, of op te slaan in lege gasvelden.

In het plan draait het vooral om langetermijntoezeggingen die grote investeringen vergen. Er is niet gekeken naar de manier waarop de doelstellingen van het in 2013 gesloten Energieakkoord in de praktijk kunnen worden gebracht. Dat is iets wat bedrijven en branches afzonderlijk moeten doen, verklaart Grünfeld. Vorige maand werd duidelijk dat de zware industrie nog met plannen moet komen om bepaalde afspraken uit dat akkoord voor de komende paar jaar na te komen (zie kader).

Energieakkoord

Het energieakkoord is in september 2013 gesloten tussen 47 partijen. Kabinet, werkgevers, vakbonden en milieuorganisaties spraken af dat uiterlijk in 2020 14 procent van alle verbruikte energie hernieuwbaar moet zijn.

Het akkoord werd vorige maand aangescherpt. Belangrijke afspraken blijken te vrijblijvend, waardoor de verduurzaming hapert. De kern van de aanscherping is 'dat het taboe van geen verplichtingen wordt doorbroken', zei Ed Nijpels, bewaker van het energieakkoord, eerder in Trouw.

De achilleshiel van het energieakkoord is dat niet alle afspraken in beton zijn gegoten. Daardoor komt bijvoorbeeld van energiebesparing door de zware industrie veel te weinig terecht. Volgens Nijpels moeten deze bedrijven uiterlijk 1 oktober dit jaar duidelijk maken hoe ze alsnog hun afspraak denken na te komen. Hij dreigt, samen met VVD-minister Henk Kamp van economische zaken, met dwingende maatregelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden