NatuurdagboekKoos Dijksterhuis

In zestien jaar tijd tellen onze wateren maar liefst veertig soorten schelpen

In de nieuwe ‘Veldgids Schelpen’ geeft Rykel de Bruyne een overzicht van de zeeschelpen en andere weekdieren die aan de Nederlandse en Belgische kust te vinden zijn. Meer nog, want ook weekdieren die in het Nederlandse deel van de Noordzee leven, maar (bijna) nooit aanspoelen, staan erin.

Voor schelpenverzamelaars en -liefhebbers is dit met prachtige foto’s geïllustreerde boek onmisbaar. Weliswaar schreef De Bruyne in 2004 een eerdere versie, maar er is sindsdien nogal wat veranderd. Zo zijn er de afgelopen zestien jaar maar liefst veertig soorten bijgekomen.

Onder de nieuwkomers bevinden zich stekelhorens, oesterboorders en andere vreemdelingen die met oesterbroed zijn ingevoerd, zuidelijke soorten die door de opwarmende Noordzee oprukken en exotische soorten die uit kwekerijen zijn ontsnapt. Behalve slakken (zoals die stekelhorens) en tweekleppigen (zoals die tapijtschelpen) zijn er ook nieuwe soorten zeenaaktslakken: felgekleurde weekdieren in woeste vormen zonder schelp. In de oude editie waren die niet opgenomen, in de nieuwe wel (KNNV Uitgeverij, €32,95).

Nieuw voor Nederland, de wereld en de wetenschap: de rode dwerginktvis

Behalve slakken en tweekleppigen, is er een zogenoemde schildvoetige in de Nederlandse Noordzee opgedregd – een enkele centimeters lang en slechts een paar millimeter dun wezen zonder schelp, dat er als een worm uitziet en zich in het zeezand als een worm ingraaft, maar dat met 131 andere schildvoetigen een aparte weekdierklasse vormt. Er komen in West-Europa maar drie soorten voor, waarvan wij er dus een in onze wateren huisvesten.

Verder is er in 2010 een nieuwe inktvissoort ontdekt, nieuw voor Nederland, de wereld en de wetenschap: de rode dwerginktvis. Die blijkt in de diepere delen van onze Noordzee te zwemmen.

Ook de Filipijnse tapijtschelp is nieuw, sinds ‘ie uit een kwekerij in Yerseke is ontsnapt en verwilderd. De soort heeft zich al over de delta uitgebreid en zal naar verwachting de hele kust koloniseren. 

Drie keer in de week schrijft bioloog Koos Dijksterhuis over iets dat groeit of bloeit. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden