Natuurbescherming

In Namibië kan de albatros voortaan iets zorgelozer op vissenjacht

Van de 22 albatrossoorten wereldwijd lopen er vijftien een groot risico uit te sterven, vooral door de visserij.Beeld AFP

Namibië heeft de bijvangst van vogels bij de visserij op zee met zo’n 98 procent ­teruggedrongen. Het Afrikaanse land slaagde daarin door beschermende maat­regelen te eisen van traw­lers en boten die met lange lijnen met haken op tonijn vissen. Dit maakte de Namibische Albatros Task Force na onderzoek bekend.

Van de 22 albatrossoorten wereldwijd lopen er vijftien een groot risico uit te sterven, vooral door de visserij. Hieronder zijn soorten als de tristanalbatros en de Atlantische geelneusalbatros.

Namibië verplichtte traw­lers een paar jaar geleden ­gekleurde lijnen boven het sleepnet achter de boot te bevestigen, om op die manier vogels af te schrikken. Albatrossen en stormvogels vliegen over zee op zoek naar voedsel voor zichzelf en hun jong. Ze hebben geleerd dat ze een makkelijk maaltje kunnen scoren door achter vissersboten aan te vliegen. Maar als ze in zee duiken om een vis uit het net of van de lijnen te halen, raken ze vaak verstrikt en verdrinken.

Boetes en gevangenisstraffen

In 2013 bleek uit onderzoek dat jaarlijks zo’n 30.000 vogels omkwamen in Namibië, en daarmee ook vaak hun jong in het nest. Om die ­hoge sterfte tegen te gaan moeten boten nu zwaarder lood aan de lijnen met haken doen, zodat deze sneller en dieper zinken. Ook wordt aanbevolen meer ’s nachts te vissen, want dan zijn de vogels niet actief.

Op het niet naleven van de nieuwe regels komen zware boetes of zelfs gevangenisstraffen met een maximum van tien jaar te staan.

Lees ook:

Plastic soep: de albatros hapt, slikt, weg

Wie de hoeveelheid polystyreen, polypropeen en polyethyleen in een opengesneden albatros ziet, schrikt. Fotograaf Chris Jordan maakte er een film over.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden