Woningnood

In de stad is nog plek zat voor nieuwe woningen

De wijk Berflo Es in Hengelo is opgeknapt naar ontwerp van KAW. Oude huizen werden gesloopt. Met in het centrum van de nieuwbouwbuurt een groot park waardoor de wijk een heel nieuwe structuur kreeg.  Beeld Daria Scagliola & Stijn
De wijk Berflo Es in Hengelo is opgeknapt naar ontwerp van KAW. Oude huizen werden gesloopt. Met in het centrum van de nieuwbouwbuurt een groot park waardoor de wijk een heel nieuwe structuur kreeg.Beeld Daria Scagliola & Stijn

De woningnood is op te lossen door te bouwen in naoorlogse wijken, zegt architecten- en adviesbureau KAW. Ruimte genoeg en de stad vaart er wel bij.

Onno Havermans

Een andere kijk op nieuwbouw is nodig, adviseert architect Reimar von Meding van KAW aan kabinet, gemeenten en woningcorporaties. Niet de eeuwige reflex op bouwen in het weiland, maar juist binnen de stad. In de naoorlogse wijken is ruimte genoeg, blijkt uit nieuw onderzoek. De nieuwe woningen zijn ook broodnodig voor de levendigheid en om voorzieningen als scholen en winkels op peil te houden.

Bouwen in het weiland gaat lekker snel

De vraag naar nieuwe woningen is groot. Er is nu al een tekort aan van 331.000 en dat loopt de komende tien jaar op tot 845.000, blijkt uit het recente rapport ‘Staat van de woningmarkt 2020’ van de rijksoverheid. Bouwers, makelaars en politici bepleiten meteen ook te kijken naar de groene randen rondom de steden. Want bouwen in het weiland gaat lekker snel.

Reimar von Meding, architect en algemeen directeur KAW. Beeld kaw
Reimar von Meding, architect en algemeen directeur KAW.Beeld kaw

Kijk nog eens goed, zegt Von Meding, algemeen directeur van architectuur-, ontwerp- en adviesbureau KAW. Die huizen kunnen allemaal binnen de steden worden gebouwd. Dat is goed voor de steden én de natuur, en het kan zeker zo snel als bouwen in het weiland, zo staat in het nog te verschijnen rapport ‘Ruimte zat in de stad’. KAW onderzocht de capaciteit in een tiental wijken en vertaalde de uitkomsten middels data-analyse naar alle 1800 na-oorlogse wijken in Nederland.

Ga naoorlogse wijken verduurzamen

Die wijken zijn toe aan de derde vernieuwingsgolf, stelt Von Meding. Na de eerste in de jaren ’80 en de tweede begin deze eeuw, de zogenoemde Vogelaarwijken, is het nu tijd voor verduurzaming en woningen klimaatbestendig maken. Combineer die wijkvernieuwing, ook financieel, met de vraag naar nieuwe woningen, adviseren de architecten.

Angst voor stijgende kosten bij binnenstedelijk bouwen

De discussie zou niet moeten gaan over waar, maar hoe het woningtekort kan worden opgelost, reageert voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland. Hij maakt zich zorgen dat ook de komende jaren de woningproductie achterblijft bij de vraag, juist omdat veel gemeenten de oplossing binnenstedelijk zoeken. Procedures kunnen daar voor flinke vertraging zorgen, zegt hij, terwijl een stapeling van eisen op bijvoorbeeld het gebied van sociale woningbouw, binnenstedelijk bouwen en duurzaamheid voor stijgende kosten kan zorgen.

Lees ook:

Om te bouwen is er in de stad plek zat

De behoefte aan woningen neemt snel toe en daarmee ook de roep om te bouwen in het weiland. Nee, gebruik de ruimte die er nog is in naoorlogse wijken, zegt architectenbureau KAW.

Rijtjeshuizen in het weiland bouwen? Gun bewoners juist contact met de stad

Veel burgers koesteren helemaal niet meer het ideaal van een huis in het groen, stellen Ben Kuipers en Jan Janse van de Vereniging van Tuin- en Landschapsarchitecten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden