Natuurdagboek

In de hoofdrol: de wolf

De wolf is bezig aan een opmars in Europa. Beeld Koos Dijksterhuis

Van een vriend kreeg ik voor mijn verjaardag een toegangsbewijs voor de zomerjazzfietstoer door het Reitdiepdal ten noordwesten van de stad Groningen. 

In oeroude kerkjes, kloosters, boerderijen, in buurtschappen, op terpen en zelfs in het hypermoderne Sciencepark van Paddepoel traden solo's, duo's, trio's en andere combo's op. Je komt nog eens ergens en je hoort nog eens wat.

De optredens varieerden van ontspannen klanken om bij weg te dromen tot zenuwengepiel waar geen melodie in te ontdekken viel. Het optreden in de kloosterkerk van Aduard vond ik het mooist.

Een cellist en twee saxofonisten, van wie één zijn instrument soms ruilde voor een klarinet, maakten melodieuze en meeslepende muziek, geïnspireerd door de romans van Jack London. Naar aanleiding van zijn als tv-serie verfilmde 'Sea-Wolf' las ik Jack London voor mijn lijst - hij was een van de auteurs die mij bewezen dat literatuur niet alleen verplichte schoolkost, maar ook leuk was. Zijn boeken spraken mijn naar avontuur en natuur verlangende puberbrein zeer aan.

Ik spitste dus mijn oren en glimlachte over de als een sissende stoomtrein klinkende geluiden die uit een sax geperst werden. In 'The Sea-Wolf' reizen vriendelijke outlaws illegaal mee met goederentreinen en liften ze zo Amerika door. Deze zwervers werden hobo's genoemd en daarom had de ene saxofonist beter af en toe een hobo kunnen bespelen dan een klarinet, maar vermoedelijk hanteren jazzmuzikanten andere maatstaven voor hun instrumentkeuze.

In Jack Londons 'Call of the Wild' speelt een wolf de hoofdrol. London zelf woonde een tijdje in Alaska en schreef veel over de niet zo lieflijke natuur. Ik herinner me een verhaal over een pelsjager die door de sneeuw strompelt en een paar seconden de tijd heeft om een vuur aan te steken, genoeg voor één lucifer. Slaagt hij niet, dan bevriezen eerst zijn vingers en bevriest hij vervolgens helemaal.

In Natuurdagboek verwondert Koos Dijksterhuis zich iedere dag over iets dat groeit of bloeit. Eerdere afleveringen leest u hier.

Lees ook: De wolf is bezig aan een opmars in Europa, maar als hij Zwitserland aandoet heeft hij pech

Op veel plekken in Europa wordt de terugkeer van de wolf toegejuicht. Maar in sommige landen is hij niet welkom.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden