'In 2030 alles op zon en wind'

Nederlands molenpark bij Eemshaven. Beeld anp
Nederlands molenpark bij Eemshaven.Beeld anp

Actieorganisatie Urgenda wil dat Nederland al in 2030 volledig draait op duurzame energie. Met dat doel stelt Urgenda een eerder actieplan bij, waarin 2050 nog gold als horizon voor de maximale verduurzaming van Nederland. "Als we pas in 2050 een volledig duurzame energievoorziening hebben, zijn we zeker te laat", aldus directeur Marjan Minnesma.

Vandaag publiceert Urgenda de bijgestelde toekomstvisie. Het document overstijgt ruimschoots de ambities van de Nederlandse overheid die wil dat in 2023 16 procent van het Nederlandse energieverbruik uit hernieuwbare bronnen (wind en zon) komt. Het kabinet heeft nu al grote moeite om in 2020 de benodigde 6000 MW aan windmolens op land én zee te realiseren.

Volgens Urgenda moet Nederland in 2030 voor bijna 25 000 Megawatt aan windmolens hebben gebouwd. De meeste op zee: voor 16.800 MW. Omgerekend gaat het dan in totaal om zeker vijfduizend windmolens.

Sluiting gas- en kolencentrales
Naast de windmolens moeten er volgens Urgenda nog voor 24.800 MW aan zonnepanelen worden gelegd. In Nederland ligt er op dit moment voor ruim 500 MW aan zonne-energie.

Gas- en kolencentrales zullen sluiten. De schommelingen in het energieaanbod door te weinig wind of zon, zullen moeten worden opgevangen door het verbranden of vergisten van biomassa, in afwachting van technische oplossingen voor het grootschalig bufferen van stroom die duurzaam wordt opgewekt

Volgens Minnesma kan Nederland veel sneller omschakelen naar een duurzame energievoorziening. Het móet ook sneller, schrijft ze: het is de enige manier om een gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen.

De plannen in Urgenda's toekomstvisie zijn conservatief berekend, Urgenda wil niet van onrealistisch optimisme worden beschuldigd, aldus het document. Een grondige omschakeling vergt miljardeninvesteringen, maar levert ook minimaal 150.000 nieuwe banen op, aldus de actie-organisatie.

Het plan omvat een reeks voorstellen voor anders wonen (energieneutraal), ander vervoer (veel meer elektrisch), anders eten (meer seizoensgebonden gerechten), anders produceren (hoge besparingen bij de industrie) en anders energie opwekken.

Zo moet het worden
In 2030 rijdt driekwart van alle auto's elektrisch, de rest op biobrandstoffen. Van het vrachtvervoer rijdt de helft elektrisch of op groene brandstoffen. Huishoudens gaan 35 procent van hun energie besparen, kantoren gebruiken 60 procent. Nieuwbouw wordt energieneutraal, tot 2030 worden per jaar gemiddeld 250.000 woningen energie-neutraal gemaakt. Door seizoensgebonden eten is veel minder kasteelt in de land- en tuinbouw nodig: dat levert daar 20 procent energiebesparing op. De rest van de energie voor kasteelt kan uit warmtekrachtinstallaties en diepe aardwarmte worden gehaald. Een volledige energietransitie in Nederland naar zon en wind is realistisch, aldus Urgenda: Duitsland is al in 2020 zo ver.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden