WroetenJeroen van Bergeijk

Ik heb mijn rucola toch liever van de supermarkt

In mijn volkstuin staan vier houten bakken waarin ik probeer groenten te kweken. Weinig dingen in het leven zijn bevredigender dan het consumeren van een paar wortels die je zelf hebt verbouwd.

De eerste keer dat ik erin slaagde om een paar eetbare tomaten te oogsten van een plant die ik uit een zaadje had opgekweekt, was ik zo blij dat ik onmiddellijk een toekomst als zelfvoorzienende stadsboer voor mezelf zag weggelegd. Ik toon die moestuinbakken dan ook altijd aan al mijn bezoekers en oogst immer bewondering voor mijn vorstelijk groeiende plantjes.

Ik dank mijn bescheiden succes in deze overigens geheel aan Jelle Medema, auteur van de bestseller De Makkelijke Moestuin. Op de cover van dat boek staat twintiger Jelle zelf afgebeeld, zittend tussen dille en peterselie, met een gitaar op zijn heup. Een gitaar! Alsof Jelle wil zeggen: als je mijn boek leest dan hoef je geen onkruid te wieden of te spitten, maar kun je rustig tokkelend wachten tot de rijpe tomaten in je schoot vallen. Maar het moet gezegd: als je het stappenplan van Jelle nauwgezet volgt – en een paar honderd euro spendeert aan houten bakken en Jelle’s speciale ‘makkelijke moestuin mix’ – kan het niet misgaan.

Doorgeschoten rucolaBeeld Jeroen van Bergeijk

Zo waren deze week mijn uien en bietjes klaar om te oogsten. Nou ja klaar... voor de bietjes was ik eigenlijk al te laat. Zelf gekweekte bietjes schijn je klein te moeten oogsten en dit waren uit de kluiten gewassen tennisballen geworden die nadat ik ze had geroosterd in de oven een bittere in plaats van een zoete nasmaak hadden. Iets soortgelijks was me eerder ook al overkomen met de courgettes. En met de stokslabonen.

Moestuinders beweren graag dat zelf verbouwde groenten lekkerder zijn dan die uit de supermarkt. Ik weet het niet. Neem nou rucola of radijsjes. Dat zijn gewassen die Jelle van harte aanbeveelt. Elke beginner kan ermee uit de voeten omdat ze eigenlijk niet kunnen mislukken. Maar wil je lekkere rucola of radijsjes eten dan moet je ze wel precies op het juiste moment oogsten.

Laat je de radijsjes te lang in de grond zitten dan worden het taaie, vies scherp smakende knolletjes. En rucola schiet, als het een paar dagen warm is geweest, door en gaat bloeien. Vergeet het dan maar met die frisse, peperachtige smaak.

Echte moestuiniers passen hun eetgewoonten waarschijnlijk aan de tuin aan. Zijn de sperzieboontjes oogstrijp dat eten ze sperzieboontjes. Is de rucola goed, dan staat er rucola op het menu. Maar ik wil rucola eten als ik daar zin in heb. Oftewel, ondanks mijn moestuin koop ik rucola gewoon bij de Albert Heijn. In van die handige plastic zakjes. En die smaakt altijd prima.

Jeroen van Bergeijk is journalist en heeft een volkstuin.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden