'Iedereen' op de bres voor duurzaam eten

null Beeld anp
Beeld anp

Een op de vijf Nederlanders produceert zelf een (klein) deel van zijn voedsel. Vooral de eigen moestuin is populair. Daarnaast is één procent van de burgers actief in de gezamenlijke voedselproductie zoals stadslandbouw. De belangrijkste reden om het zelf te doen is de betere smaak vergeleken met voedsel uit de winkel.

Ook spelen motieven als milieu en leefbaarheid van de buurt een rol. Gebrek aan tijd en ruimte zien de tuiniers als belangrijkste belemmering om vaker de schoffel ter hand te nemen. Stadslandbouwers ervaren ook nog problemen in de samenwerking met anderen.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) naar de houding van Nederlanders ten opzichte van duurzaam voedsel, dat vandaag wordt gepubliceerd. Bijna alle Nederlanders - 99 procent - dragen wel iets bij aan het duurzamer maken van de voedselketen. Het tegengaan van voedselverspilling springt eruit. Maar liefst 94 procent van de ondervraagden zegt er iets aan te doen. Omdat het goed is voor de portemonnee, maar ook omdat voedsel weggooien iets is 'dat niet hoort'. Daarbij schatten ze echter stelselmatig hun eigen verspilling te laag in. Gemiddeld denken ze 15 kilo voedsel weg te gooien en een derde stelt nooit iets weg te gooien. Uit recent onderzoek blijkt dat mensen gemiddeld 50 kilo voedsel per persoon per jaar weggooien.

Vlees blijft belangrijk
Een vijfde van de Nederlanders zet nog elke dag vlees op tafel. Daarentegen eet 3 procent nooit vlees en nog eens 3 procent minder dan eenmaal per week. Bij 41 procent van de ondervraagden komt vlees maximaal vier dagen in de week op het bord. Uit het PBL-onderzoek blijkt verder dat het vleesminderen dikwijls geen bewuste keuze is. Het komt toevallig zo uit, is het meest gegeven antwoord. Dan staat er vis, eieren of kaas op het menu.

Ook bij de minderaars blijft vlees een belangrijk onderdeel van het voedselpakket. Een menu met vlees wordt 'lekkerder' gevonden en 'maakt de maaltijd compleet'. Voor degenen die weinig of geen vlees eten is dat wel een bewuste keus. Veelal om redenen van gezondheid of kostenbesparing, soms om smaak, milieu en dierenwelzijn.

Verder zien Nederlanders het kopen van voedsel met een keurmerk als een bijdrage aan een duurzamer voedselketen. Dat geldt eveneens voor seizoens- en streekproducten. Van de ondervraagden koopt 48 procent wel eens levensmiddelen met een duurzaamheidskeurmerk. Voor seizoensproducten is dat 54 procent, voor streekproducten 30 procent.

Voorlichting
Als bedrijven meer duurzame producten aanbieden en er meer bekendheid aan geven, zal dat voedel vaker worden gekocht, denken de meeste ondervraagden. Ze verwachten betere voorlichting van de overheid; ook moet in kantines in overheidsgebouwen het goede voorbeeld worden gegeven. Verder is de (hogere) prijs van duurzaam voedsel vaak een probleem. Ook daar kan de overheid iets betekenen, denkt men. Liever door zachte drang in de vorm van subsidies dan door harde dwang in de vorm van heffingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden