CO2-neutraal

IEA: Geen nieuwe olie- of gaswinning meer om klimaatdoelen te halen

null Beeld Hollandse Hoogte / AFP
Beeld Hollandse Hoogte / AFP

Er moeten op energiegebied radicale keuzes gemaakt worden om de klimaatdoelen van Parijs te halen, stelt het Internationaal Energieagentschap (IEA) in een nieuw rapport. Daarvoor is een enorme inzet van hernieuwbare energie nodig en moet er een einde komen aan de ontginning van nieuwe olie- en gasvelden. Ook zou er wereldwijd niet meer geïnvesteerd moeten worden in kolencentrales, zonder dat daarbij de CO2-uitstoot wordt opgevangen en opgeslagen.

De wereldwijde elektriciteitssector zou ernaar moeten streven om in 2050 CO2-neutraal te zijn. Daarvoor moet haast 90 procent van de wereldwijde energievraag uit hernieuwbare bronnen komen, zoals zonne-energie of windenergie. De rest moet volgens de IEA opgewekt worden in kerncentrales.

CO2-neutraal

Om wereldwijd CO2-neutraal te worden, is vanaf 2030 jaarlijks 5 biljoen dollar aan investeringen nodig. Momenteel wordt er 2 biljoen dollar per jaar geïnvesteerd in energie. Door die extra investeringen groeit de mondiale economie ook, stellen de IEA en het IMF gezamenlijk. Andere voordelen van de veranderende energiemix is dat gebieden die nu geen stroom hebben dat makkelijker wel kunnen krijgen of op schonere wijze. Daarmee worden de economieën van arme landen en de levensomstandigheden van hun inwoners verbeterd, voorspelt het energieagentschap.

Het IEA-rapport is bedoeld om richting te geven aan de volgende klimaatbijeenkomst later dit jaar in Schotland. Milieuorganisatie Greenpeace reageert tevreden op het rapport. “De IEA begint het eindelijk te snappen”, stelt directeur Jennifer Morgan. “Als we een kans willen hebben om de klimaatdoelen van Parijs te halen moeten we van fossiele brandstoffen af. We kunnen niet eens alle huidige reserves opmaken.” Morgan merkt op dat overheden nu ook moeten stoppen met het geven van vergunningen voor het opsporen en winnen van nieuwe fossiele brandstoffen.

Lees ook
Er komt een run op metalen voor schone energie

De overgang naar een heel ander energiesysteem doet een beroep op andere materialen. Dat gegeven stelt de wereld de komende decennia voor een enorme uitdaging.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden