Vincent wil Zon

Houd duurzame energie vooral lokaal

Bij Bergen is een tweede zonneweide in aanbouw. De stroom moet bij voorkeur in Bergen zelf worden gebruikt.Beeld Bergen Energie

Duurzame elektriciteit wordt steeds meer lokaal, met zonnepanelen, opgewekt. Om overbelasting van de netten te voorkomen moeten we die energie ook zoveel mogelijk lokaal gebruiken. Dat weten we allang, maar we handelen er niet naar.

Zojuist met veel interesse een interview gelezen van Vrij Nederland met Pallas Agterberg, de directeur strategie van netwerkbedrijf Alliander. Wie mijn blog geregeld volgt weet dat ik een fan ben van Pallas. Ze doet geregeld uitspraken die van veel toekomstvisie getuigen. Nu ook weer.

Agterberg voorspelt dat zonne-energie uit zonnepanelen ook in Nederland de goedkoopste vorm van energie gaat worden en dat er in de nabije toekomst dus heel veel stroom lokaal, op daken en zonneweides, opgewekt gaat worden. Dat is nog een inkoppertje, een waarheid die alleen de verstokte CO2-snuivers nog zullen willen ontkennen.

Te laat
Maar vervolgens wijst ze op de consequenties. Het net verzwaren om al die lokale stroom te kunnen verwerken, kan niet meer. "Daar is het te laat voor. Dan hadden we tien jaar geleden moeten beginnen met leggen van extra koperen kabels."

Dus dan maar mijn favoriete oplossing: accu's en je loskoppelen van het net? Niet leuk voor de mensen die dat niet kunnen betalen, aldus Agterberg. Als de rijken het net verlaten, wordt dat net onbetaalbaar voor de armere mensen.

Kloof arm-rijk
In Nederland stimuleert de overheid grote windparken en de bijstook van biomassa in energiecentrales met miljarden-subsidies. "Stop daarmee", zegt de Alliander-directeur. Die subsidies komen uit een opslag op de energierekening. Energie wordt zo duurder, de rijken zullen nog eerder geneigd zijn zich van het net los te koppelen, en dat maakt de energie nog duurder voor de armere kant van Nederland. Je vergroot zo alleen maar de kloof tussen arm en rijk.

In plaats daarvan bepleit Agterberg dat het geld wordt gebruikt om alle woningen, ook die van armere gezinnen, tot kleine energiecentrales te maken. Goed isoleren en zonnepanelen op het dak.

Acht miljoen energiecentrales
Maar dan heb je straks acht miljoen kleine energiecentrales die het net kunnen opblazen... Niet als je de energie ook weer lokaal gebruikt, aldus Agterberg. Denk aan een Groninger die in Amsterdam zijn e-auto wil opladen, geeft ze als voorbeeld. Hij gebruikt stroom van een Amsterdams dak een paar meter verderop, maar kan dat verrekenen met stroom die op zijn dak in Groningen is opgewekt.

Wil dat lukken, dan moet het traditionele verdienmodel van grote energiebedrijven volledig op de schop. En moet er slimme software komen die het verrekenen van een paar kWh tussen Groningen en Amsterdam financieel haalbaar maakt. Aan die software wordt wereldwijd, en ook door Alliander, hard gewerkt. In een volgend blog ga ik daar dieper op in.

In zijn weblog 'Vincent wil Zon' belicht Vincent Dekker allerlei innovaties en ontwikkelingen op het gebied van groene energie, dichtbij en ver van huis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden