Hoogste niveau CO2 in de lucht sinds 800.000 jaar, volgens VN-rapport

Beeld ANP

De hoeveelheid kooldioxide in de atmosfeer van de aarde stijgt met een recordsnelheid, waarschuwt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO), de klimaatorganisatie van de Verenigde Naties. 

In een rapport zegt de WMO dat in 2016 het hoogste niveau aan broeikasgas sinds 800.000 jaar werd bereikt. De toename van het afgelopen jaar was 50 procent hoger dan de gemiddelde toename van de afgelopen tien jaar. 

Weet de mens niet in te grijpen en de hoeveelheid broeikasgas terug te dringen, dan wordt aan het einde van deze eeuw een gevaarlijke permanente temperatuurstijging op aarde bereikt. Het behalen van de in 2015 op de klimaatconferentie in Parijs afgesproken doelen - een maximale temperatuurstijging van 2 graden, liefst 1,5 graad - raakt volgens de onderzoekers buiten bereik.

Het onderzoek gaat over de hoeveelheid CO2 in de lucht die overblijft nadat de aarde het maximale heeft geabsorbeerd. Het gaat dus niet om de mondiale uitstoot, die is de afgelopen jaren gedaald. Maar volgens Oksana Tarasova, een van de onderzoekers, is juist de cumulatieve concentratie CO2 in de lucht wat telt, zei ze tegen de BBC. Het duurt eeuwen voor CO2 wordt afgebroken.

De toename van de concentratie CO2 in de atmosfeer wordt toegeschreven aan een combinatie van menselijke activiteiten en El Niño, een klimaatfenomeen dat zorgt voor de opwarming van zeewater. Warm zeewater neemt minder CO2 op, waardoor er meer in de lucht blijft. Daarnaast zorgt El Niño voor veel bosbranden in Zuidoost-Azië, waardoor veel CO2 vrijkomt en planten en bomen, die juist veel CO2 opnemen, verdwijnen. 

In de jaarlijkse rapportage van de WMO eerder dit jaar, meldde de organisatie al dat het klimaat geschiedenis heeft geschreven, met een recordstijging van de temperatuur, een uitzonderlijk geringe hoeveelheid zee-ijs en een onverminderde stijging van de zeespiegel. Ook de gemiddelde temperatuur van het zeeoppervlaktewater bereikte een recordhoogte. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden