Hoogleraar: Stop EU-belasting op CO2-uitstoot

Jepma: "Overheid, provincies, gemeenten, iedereen geeft subsidies op wind, zon en energiebesparende maatregelen. Er gaat in de EU 40 tot 50 miljoen per jaar op aan subsidies. Beeld anp

Het Europese systeem om de uitstoot van het broeikasgas CO2 financieel te belasten is volledig mislukt en kan beter worden opgedoekt, zegt Catrinus Jepma, hoogleraar energie en duurzaamheid in Groningen. In het nationale energieakkoord wordt juist gepleit voor 'structurele versterking' van het Europese handelssysteem.

"Bij mij is de hoop weg. Het systeem is mislukt. Een herstart zit er politiek niet in. We moeten hiervan afstappen", aldus Jepma. Volgens hem faalt het systeem vooral door 'het oerwoud aan subsidies voor energie-efficiency en duurzame energie in de EU'. "Overheid, provincies, gemeenten; iedereen geeft subsidies op wind, zon en energiebesparende maatregelen. Er komt daardoor veel nieuwe energie op de markt, waardoor de vraag bij energiebedrijven daalt. Daardoor blijven zij zitten met de emissierechten en kunnen ze deze zelfs dumpen op de markt."

Het doel van de handel in CO2- emissies was het stimuleren van vernieuwing in de energiesector. Maar de prijs voor een ton uitstoot aan CO2 daalde de afgelopen jaren alleen maar door het overschot aan emissierechten. Het 'recht' op de uitstoot van 1000 kilo van het broeikasgas kost inmiddels amper 4 euro. Dat had minstens 40 euro moeten zijn.

 
Het 'recht' op de uitstoot van 1000 kilo van het broeikasgas kost inmiddels amper vier euro. Het had rond 40 euro moeten zijn.

Gescheiden werelden
Jepma's visie gaat lijnrecht in tegen het afgelopen week gepubliceerde energieakkoord, waarin wordt gepleit voor 'structuele versterking' van het handelssysteem.

Jepma: "Overheid, provincies, gemeenten, iedereen geeft subsidies op wind, zon en energiebesparende maatregelen. Er gaat in de EU 40 tot 50 miljoen per jaar op aan subsidies. Tegelijk is dat emissiehandelssysteem van de grond gekomen. Dat zijn gescheiden werelden, die wel volledig op elkaar in werken. Er komt door die subsidies heel veel nieuwe energie op de markt, waardoor de vraag naar energie bij energiebedrijven daalt. Daardoor blijven zij zitten met de emissierechten en kunnen ze deze zelfs dumpen op de markt. Er zitten ernstige systeemfouten in dit instrument."

Het doel van de handel in CO2- emissies was het stimuleren van vernieuwing in de energiesector. Maar de prijs voor een ton uitstoot aan CO2 daalde de afgelopen jaren alleen maar door het overschot aan emissierechten op de markt. Het 'recht' op de uitstoot van 1000 kilo van het broeikasgas kost inmiddels amper vier euro. Het had rond 40 euro moeten zijn.

Versterking
De partijen die een halfjaar lang bij de Sociaal Economische Raad hebben onderhandeld over een breed, nationaal energieakkoord hebben nog altijd alle vertrouwen in een Europees emissie-handelsysteem. In de eindtekst van het akkoord staat dat 'een structurele versterking van het systeem noodzakelijk is' en dat milieubeweging, energiesector, overheid én vakbeweging in Brussel zullen gaan lobbyen voor verbetering.

Voor energiehoogleraar Jepma is die uitkomst van het energieakkoord niet verrassend. "Ook in Brussel houdt men vast aan dit vlaggenschip van het Europese klimaatbeleid. Maar bij mij is de hoop weg. Het systeem is mislukt. Een herstart zit er politiek niet in. We moeten hier van afstappen."

Jepma pleit voor invoering van een directe belasting op de uitstoot van CO2. "Voor de elektriciteitsproducenten en anderen is er dan ook duidelijkheid. Zij weten, een ton uitstoot aan CO2 kost een vast bedrag, daar kunnen bedrijven hun investeringen op afstemmen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden