Hoe laat je Friesland twee weken lang geen druppel fossiele brandstof gebruiken?

null Beeld TR Beeld
Beeld TR Beeld

Stel je voor: een snelweg die wordt afgesloten voor een duurzame optocht bestaande uit onder meer elektrische voertuigen, voertuigen op waterstof, fietsen, paarden, skippyballen en skateboards.

Best een gekke gedachte, hè? Maar op 14 juli wordt die gedachte werkelijkheid, wanneer een deel van de N31 tussen Leeuwarden en Drachten de gehele dag wordt gesloten.

"Gekke ideeën worden vaak werkelijkheid", verklaart projectleider Bouwe de Boer. De optocht vormt het sluitstuk van de twee weken durende Elfwegentocht, die zondag van start ging. Gedurende die periode reizen de Friezen fossielvrij, zonder een druppel benzine of diesel te gebruiken. Voor zover dat kan natuurlijk. "Het is vooral een bewustwordingsproces", aldus De Boer.

Ter stimulatie staan langs alle grote invalswegen naar Friesland fietsen of elektrische pendelvoertuigen klaar op overstapplaatsen. Daarnaast stellen bedrijven elektrische deelauto's ter beschikking, worden particulieren gestimuleerd hun eigen elektrische auto te verhuren aan buurtgenoten en rijden Arriva-bussen twee weken lang op diesel gemaakt van plantaardige afvalolie.

Kennis

De aftrap van de Elfwegentocht werd zondag verricht door gedeputeerde Anne-Marie Spierings (D66) van Noord-Brabant, die op een elektrische motor de oversteek maakte naar Heerenveen. Zo trekt iedere dag een andere provincie met een stoet duurzame voertuigen en een eigen duurzaam gekozen thema naar Friesland. Maandag is Groningen aan de beurt.

Er zullen niet direct spijkers met koppen worden geslagen, maar waardevol zijn deze bezoeken volgens projectleider De Boer wel. "Het biedt een mogelijkheid om kennis uit te wisselen, netwerken te verstevigen en er kunnen samenwerkingen uit voortkomen. Het ultieme doel ervan is om mensen op nieuwe gedachten te brengen en hopelijk blijft daar iets van hangen."

Lees ook: Friesland blijkt opeens een Europese parel

Op zoek naar een bijzondere reisbestemming in Europa? Dan kun je volgens ’s werelds grootste reisgidsenuitgever Lonely Planet prima in eigen land blijven, en dan met name in Friesland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden