BoekVincent wil zon

Hoe hard kan het gaan? Volop inspiratie op weg naar duurzame energie

null Beeld

Een ontdekkingsreis van tien jaar op weg naar duurzame energie: hoe inspirerend kan dat zijn? Heel inspirerend, kan ik u verzekeren. U hebt die reis via mijn weblog kunnen volgen en nu heb ik de meest opmerkelijke ontwikkelingen samengevat in een boek. Het gaat ons misschien nog te langzaam, maar het gaat anderzijds toch ook echt hard de goede kant op. En een aangename verrassing: Nederland blaast een flinke partij mee!

Vincent Dekker

In mei kon ik u feestelijk melden dat ik precies tien jaar zonnestroom van mijn dak had gekregen. Dát, en het feit dat ik op mijn weblog al iets meer dan tien jaar over duurzame energie schrijf, leek mij een goede reden eens uitgebreid terug te blikken op die jaren. Ik kon u vorige maand al voorrekenen dat bijvoorbeeld mijn panelen en de isolatiemaatregelen die ik sinds 2011 nam me nu zo'n 1300 euro per jaar aan energiekosten schelen. De investeringen daarvoor heb ik al terugverdiend. Een mooi resultaat!

Maar een weblog is niet geschikt om echt breed uit te pakken. Daarom heb ik nu een boek gemaakt: ‘Duurzaam denken doen en schrijven’. Daarin laat ik 150 blogs, van de bijna 700 die ik tot nu toe heb geschreven, nog eens de revue passeren, geregeld aangevuld met een korte ‘stand van zaken nu'. Samen geven ze een goed beeld van wat er allemaal is gebeurd in die tien jaar. En dat is veel.

150 keer zo veel zonnestroom

Zo was ik 2011 niet de eerste Nederlander met zonnepanelen op zijn dak, maar het scheelde niet veel. Nederland telde toen 88.000 kW aan panelen die samen jaarlijks welgeteld 0,07 procent van onze stroom leverden. In 2021 gaan we over de 13 GW heen, 150 keer zoveel, en op sommige dagen komt nu al ruim 20 procent van onze stroom van de zon. Zonne-energie is wereldwijd verreweg de goedkoopste vorm van energie geworden. Zo hard is het gegaan.

Ook bij windenergie maken we reuzensprongen. Windparken op zee, eerst alleen mogelijk met enorme subsidies, worden nu zonder overheidssteun gebouwd. De stroom ervan kan dus concurreren met kolenstroom, die tot voor kort de goedkoopste was. Kolencentrales verliezen ondertussen razendsnel terrein, niet alleen om milieuredenen maar dus ook gewoon door hun prijs.

‘Speeltje’ verovert de wereld

Op weer heel andere terreinen gaat de ontwikkeling ook ongekend snel. Zo verkocht een onbekende ondernemer in 2010 een speeltje voor de rijken: een elektrische auto; peperduur en je kon er amper een uurtje in rijden totdat de batterij leeg was. Die ondernemer werd wat meewarig aangekeken door de grote autobouwers. Maar dit jaar werd hij, Elon Musk, de rijkste man ter wereld en behoren zijn Tesla's tot de best verkochte auto's. Over nog eens tien jaar, in 2030, willen veel Europese landen, waaronder Nederland, dat er geen benzine- en dieselauto's meer worden verkocht. En ze mogen in ieder geval Amsterdam en veel andere steden niet meer in. Zo hard kan het dus gaan.

Nederlandse inbreng

Zelf krijg ik over twee jaar een auto die op zonne-energie rijdt. Het is weliswaar een auto van het Duitse Sono, maar Nederland heeft zich bij internationale races voortdurend onderscheiden met de beste zonne-auto's; het Nederlandse Lightyear komt dit jaar als eerste met een personenauto op zonne-energie. En vorige week heb ik op vliegveld Teuge weer eens gevlogen. Maar dan wel elektrisch! Het was een proefles bij E-Flight Academy, de eerste vliegschool voor elektrisch vliegen van Europa, en misschien wel van de wereld. Hoe vliegen we over tien jaar?

De elektrische Alice van Eviation moet al over een paar jaar negen passagiers 1000 kilometer ver kunnen brengen. Beeld Eviation
De elektrische Alice van Eviation moet al over een paar jaar negen passagiers 1000 kilometer ver kunnen brengen.Beeld Eviation

Nederland blaast bij duurzame energie hoe dan ook een flinke partij mee. TNO en ECN hebben veel bijgedragen aan betere zonnepanelen, ook onderwaterturbines om golf- en getijdenenergie in stroom om te zetten komen van Nederlandse bodem (sommige zelfs bij mij uit de buurt: de InHolland Hogeschool in Alkmaar en TNO in Petten...) Een warmtepomp die wereldwijd het verschil zou kunnen maken, op basis van geluid nota bene, komt ook al van het duo TNO-Alkmaarse Hogeschool. En een Nederlands bedrijf, Ampyx Power, heeft de miljarden van Google weten te verslaan bij het bouwen van grote zweefvliegtuigen die hoog in de lucht stroom opwekken.

Urgenda als inspirator

Het was eind 2010 Urgenda dat me over de streep trok. Zij organiseerden de eerste inkoopactie voor zonnepanelen in Nederland, die daardoor zonder subsidie rendabel werden. Ik deed mee, vele anderen deden mee en nog vele inkoopacties volgden. Marjan Minnesma, directeur van Urgenda en meervoudig verkozen tot de nummer één van de Duurzame 100 van Trouw, was voor mij de logische keus om een voorwoord bij deze 'reisgids naar duurzame energie’ te vragen. Dat zij er de tijd voor heeft willen nemen om dat inderdaad te schrijven, vervult me eerlijk gezegd met trots.

Het boek is vanaf vandaag voor 19,95 euro te koop in de webshop van Trouw. Wie wil kan het ook bestellen via de boekwinkel en Bol.com of via een mail naar info@Gbooksinternational.nl.

Tien jaar geleden: het laatste zonnepaneel wordt aangesloten. Nu: de voorkant van mijn boek over hoe snel duurzame energie zich heeft ontwikkeld. Beeld Olaf Kraak/Vincent Dekker
Tien jaar geleden: het laatste zonnepaneel wordt aangesloten. Nu: de voorkant van mijn boek over hoe snel duurzame energie zich heeft ontwikkeld.Beeld Olaf Kraak/Vincent Dekker

Duurzaam denken doen en schrijven’- Vincent Dekker, 256 pagina's in kleur, ISBN/EAN 97894-92368-645, uitgever Gbooksinternational.nl

In zijn weblog ‘Vincent wil zon’ belicht Vincent Dekker innovaties en ontwikkelingen op het gebied van groene energie, dichtbij en ver van huis. Lees meer afleveringen op trouw.nl/vincentwilzon.

Lees ook:

Tien jaar zon: en dat levert me bijna 1300 euro per jaar op

Ik had gisteren weer een heel goede reden voor een feestje: om 12.00 uur stroomde er precies tien jaar zonnestroom van mijn dak. Het is meer stroom geworden dan voorspeld, en isolatiemaatregelen hebben me in die tien jaar ook nog eens flink vrolijk gestemd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden