GoedemorgenVergroening

Hoe een tuin kan fungeren als buffer tegen hitte, droogte en regen

Klanten in een tuincentrum. Beeld ANP
Klanten in een tuincentrum.Beeld ANP

Het is lente en de zon schijnt, een ideaal moment voor de tuin. En als je dan toch gaat snoeien, planten en verpotten, kan er in de Week van de Groene Tuin meteen een klimaatvriendelijke twist aan worden gegeven.

Met een regenton, een groen dak of klimop aan de gevel. Want de tuin kan behulpzaam zijn bij het opvangen van veranderend weer.

Veel Nederlanders zijn er inmiddels wel van overtuigd dat veranderingen in het klimaat voelbaar zullen zijn: 87 procent verwacht meer warmte, 83 procent denkt dat er meer perioden van droogte zullen komen en 77 procent houdt rekening met extreme neerslag, zo blijkt uit een enquête van Motivaction onder 1021 tuinbezitters tussen 18 en 80 jaar in opdracht van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.

De helft van de tuinbezitters is bezorgd over de gevolgen van veranderend weer, maar niet iedereen zet die zorgen om in daden. Vier op de tien tuinbezitters wil de tuin erop voorbereiden, terwijl drie op de tien niet goed weet hoe dat te doen.

Meer planten, groen dak

“Stap 1 is vergroenen”, zegt directeur Ika van de Pas van Milieu Centraal. “Dus minder verharding en meer planten. Ook kun je beter vooraf je regenpijp afkoppelen van het riool, dan leid je het regenwater meteen naar de plek waar het moet zijn. Een groen dak is ook een goede aanpassing aan veranderend weer.”

Nu laat de helft van de tuinbezitters het regenwater nog via de pijp weglopen in het riool. Drie op de tien hebben al een regenton en bij de andere twee loopt het regenwater via een afgekoppelde pijp direct de grond in. Wadi’s en ondergrondse opslag van regenwater zie je in Nederlandse tuinen nauwelijks, en ook het groene (schuur)dak komt nog maar sporadisch voor.

Milieu Centraal hoopt dat te stimuleren, onder meer met de Groenesubsidiewijzer. En adviezen om de tuin ook insect-, vlinder-, vogel- en egelvriendelijker te maken.

Lees ook:

Zo maak je je huis aantrekkelijk voor vogels, vlinders en bijen

Houd rekening met de natuur in, rondom en in de buurt van het huis, dat is de boodschap van het manifest Bouwen voor de natuur. Kan dat ook in een bestaand huis? En hoe maak je dat zelf natuurinclusief?

Je eigen moestuin beginnen? Met deze boeken kan het bijna niet meer misgaan

Moestuinieren op de vierkante meter kun je leren, en wel van een bevlogen tiener. Of je kiest voor no-dig gardening, goed voor rug én klimaat. Wie liever de wereld redt, leze het boek van Joop Hazenberg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden