Hoe de ‘Wolf van Veeningen’ het eeuwige bestaan kreeg

Bas Perdijk van Naturalis prepareert publiekelijk de huid van de wolf die op de A28 is doodgereden.  Beeld Herman Engbers
Bas Perdijk van Naturalis prepareert publiekelijk de huid van de wolf die op de A28 is doodgereden.Beeld Herman Engbers

Begin dit jaar werd hij doodgereden op de A28 bij Veeningen, afgelopen weekend werd hij publiek geprepareerd.

Jonathan Ploeg

In een bijgebouw van het Duurzaamheidscentrum in Assen speelt zich een bijzonder tafereel af. Een grijsblonde vacht met rossige tinten ligt over een aluminium snijtafel gedrapeerd. Daarachter, op een houten barkruk, zit preparateur Bas Perdijk, gehuld in een witte doktersjas. In zijn handen naald en draad, de blik gefocust op de vacht. Concentratie is vereist, want voor het weekeinde over is moet het werk af zijn.

Dat werk is het balgen van de wolf die begin maart werd doodgereden op de A28 bij het Drentse Veeningen. De botten liggen al schoongemaakt in een vitrine. Wat rest is het aan elkaar naaien en opvullen van de vacht. Dit gebeurt in opdracht van Naturalis, dat de wolf aan haar wetenschappelijke collectie wil toevoegen. Niet om tentoon te stellen, maar om het stoffelijk overschot van het dier over honderd jaar nog te kunnen onderzoeken.

Eerder onderzoek wees uit dat de ‘Wolf van Veeningen’ een mannetje van anderhalf jaar oud is, afkomstig uit een roedel nabij Bremen. Het komt de laatste jaren steeds vaker voor dat wolven, voornamelijk solitaire mannetjes, de oversteek maken naar Nederland.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Normaal gesproken verricht Perdijk dit soort werkzaamheden in zijn eigen huis, maar afgelopen weekeinde werd hij live gevolgd door een overwegend jeugdig publiek. Beeld Herman Engbers
Normaal gesproken verricht Perdijk dit soort werkzaamheden in zijn eigen huis, maar afgelopen weekeinde werd hij live gevolgd door een overwegend jeugdig publiek.Beeld Herman Engbers

Afgelopen week werden opnieuw meldingen gemaakt van een wolf, dit keer op de Veluwe. Het zou Perdijk niets verbazen als ook die uit Duitsland afkomstig is.

Met publiek

Dan steekt de preparateur zijn linkerarm in de bek van de wolf, en tilt zijn rechterarm het achterwerk omhoog. “Wat een beest hè.” Gebarend naar de verbrijzelde schedel die in de vitrine naast hem staat, zegt hij geschrokken te zijn van de manier waarop de wolf om het leven is gekomen. “Eerst is hij aangereden, toen nog enkele keren overreden. Het mag dan mijn werk zijn, maar ik heb destijds wel een kaarsje voor de wolf aangestoken.”

Normaal gesproken verricht Perdijk dit soort werkzaamheden in de stilte van zijn eigen huis, maar afgelopen weekeinde werd elke handeling live gevolgd door een overwegend jeugdig publiek. Tussendoor mogen er vragen worden gesteld. “Als preparateur zit je normaal gesproken toch de hele dag in je eentje met een dood dier te werken. Dan is het heel leuk om dit ook eens met het publiek te kunnen delen”, bekent Perdijk.

Terwijl hij met iets wat op een nagelknipper lijkt nog wat overtollige huid van de vacht knipt, vraagt een jonge toeschouwer of de wolf er niet verstandiger aan had gedaan te wachten met het oversteken van de A28 tot er file stond. “Ja, waarschijnlijk wel”, antwoordt Perdijk met een brede glimlach. “Maar ja, het is niet voor niets dat er in Nederland al sinds het einde van de negentiende eeuw geen wolven meer leven.”

Lees ook:
- Er is een wolf gesignaleerd op de Veluwe
- De man met het knuffeldier besefte dat zijn wolvenfascinatie mogelijk uit de hand gelopen was

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden