Opinie

Hippe stadstuin is lang niet zo gezond als we denken

Stadslandbouw op het Schieblock in Rotterdam. Beeld David Rozing, HH
Stadslandbouw op het Schieblock in Rotterdam.Beeld David Rozing, HH

De stadstuin rukt op. Maar culinair publiciste Karen Vaneker verkiest de supermarkt. 'In België is lood, cadmium en arsenicum in stadsgroenten vastgesteld.'

Karin Vaneker

Sinds een aantal jaren wonen de meeste mensen in steden. In 2050 zelfs 70 procent van de wereldbevolking. En steeds vaker horen zorgen over de herkomst, veiligheid en productie van voedsel bij het stadsleven.

Vanwege de toegenomen afstand van de stadsmens tot de productie van voedsel, worden in de bosjes van het Amsterdamse Vondelpark inmiddels wildpluk-excursies georganiseerd. Ook het aanleggen van moes-, pluk- en daktuinen in de stad staat volop in de belangstelling. De afgelopen jaren zijn in de Randstad, maar ook in plaatsen als Groningen en Borne, allerlei initiatieven en projecten rondom stadslandbouw gerealiseerd. Het telen van stadsgroenten brengt stedelingen weliswaar dichterbij de voedselketen, maar is het gezond om stadsgroenten te eten?

Nederland is immers een van de meest vervuilde landen van Europa. De vervuiling van de lucht, het oppervlaktewater en de bodem zijn groter dan in landen als Griekenland en Spanje. Op 250.000 vaderlandse locaties is de bodem zo ernstig vervuild met zware metalen als lood, cadmium en arsenicum dat serieuze gezondheidsrisico's bestaan.

Vrije natuur
Dankzij fijnstofconcentraties, een hoge uitstoot van stikstofdioxide en broeikasgassen hoort de vaderlandse luchtkwaliteit bij de slechtste van Europa. In boeken met informatie en recepten over de oogst uit de vrije natuur wordt het ten zeerste afgeraden om bramen, vlierbessen, brandnetels en paardenbloemen langs de kant van de weg te plukken. Onder andere door de uitlaatgassen waaraan zij zijn blootgesteld, worden ze niet geschikt geacht voor menselijke consumptie.

Vooral langs autowegen en drukke wegen is de luchtvervuiling groot. Door de hoge uitstoot van fijnstof en roet (ultrafijnstof) zijn de risico's voor de gezondheid langs de A10, de ringweg rond Amsterdam, groter dan elders. Bovendien wordt (in binnen- en buitenland) steeds meer bekend over de schadelijke effecten van fijnstof op de gezondheid. In een recent rapport (maart 2014) stelt de World Health Organization dat in 2012 wereldwijd 7 miljoen mensen zijn overleden aan de gevolgen van luchtvervuiling. Hetzelfde rapport vermeldt dat voedsel en drank verantwoordelijk zijn voor 1,7 miljoen doden.

Maar inmiddels bevindt zich de grootste (dak)moestuin van Europa in Amsterdam: op het dak van Zuidpark, pal langs de A10. Op het 'Urban Farming'-dak zijn moestuintjes aangelegd voor bewoners van het gebied. Daarnaast is het stadslandbouwproject een ontmoetingsplek met lunchgelegenheid. Verschillende gerechten op de kaart, als salade en preisoep, worden bereid met de oogst uit de eigen dakmoestuin.

Michelle Obama
Terwijl stadslandbouw in Nederland volop groeit en bloeit, verschijnen in het buitenland al artikelen over de gevaren van de consumptie van stadsgroenten. Uit recent Duits onderzoek (Berlijn) blijkt dat stadsgroenten ongezonder zijn dan supermarktgroenten. In de Amerikaanse staat Californië kost luchtvervuiling de tuinbouwsector honderden miljoenen. Lood in de bodem van haar presidentiële moestuin was een domper voor de Amerikaanse first lady Michelle Obama (en haar biologische, gezonde en groene imago).

Dichter bij huis, in West-Vlaanderen, zijn onlangs te hoge concentraties lood, cadmium en arsenicum in stadsgroenten vastgesteld. Die worden maar hoogst zelden aangetroffen op biologische en supermarktgroenten, want de teelt is aan allerlei (wettelijke) regels gebonden. Juist omdat stedelingen graag willen weten wat ze eten, zouden dezelfde regels ook voor de oogst uit de stadstuin moeten gelden.

Karin Vaneker: culinair publiciste

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden