Hittestress

Hijgende schapen zijn zielig, of toch niet?

Het land in de omgeving van Castricum wordt besproeid. Meteorologen verwachten dat de droogte nog niet ten einde is.  Beeld Hollandse Hoogte
Het land in de omgeving van Castricum wordt besproeid. Meteorologen verwachten dat de droogte nog niet ten einde is.Beeld Hollandse Hoogte

Wakker Dier maakt zich zorgen over hittestress bij dieren. Meer framing dan actie, reageert Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging.

Onno Havermans

Hijgende schapen proberen bij elkaar beschutting te zoeken tegen de zon. Het filmpje op de website van stichting Wakker Dier doet een appèl op de gevoelens van de kijker. Driekwart van de schapen in Nederland staat zonder schaduw in de wei, concludeert de dierenwelzijnsorganisatie uit een steekproef in Noord-Holland, waarbij 134 weides met in totaal 5000 schapen werden bezocht.

Onbeschermd buiten staan bij 30 graden zorgt voor hittestress, stelt Wakker Dier. “Heel zielig”, zegt persvoorlichter Martij Lodewijkx. Het filmpje is vorige week vrijdag gemaakt tijdens de steekproef, en past bij het meldpunt dat Wakker Dier twee weken geleden heeft ingesteld. De organisatie roept landbouwminister Carola Schouten op tot het instellen van een nationaal hitteplan voor dieren, zowel in de wei als in de stal.

Bescherming

Voor de bühne, zegt Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging, die onlangs van platform is omgezet in politieke partij. “Ik trek niet in twijfel dat er soms dingen misgaan, maar dat moet je melden bij de Dierenbescherming, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) of de politie. Wakker Dier wil alleen data verzamelen voor een campagne.”

Boeren doen juist hun best om hun dieren tegen de warmte te beschermen, zegt Van der Plas. “Een boer heeft er niets aan als dieren ziek zijn. Ze snappen ook wel dat mensen zich zorgen maken, daarom laten ze via sociale media als Twitter zien wat ze doen. Zoals de dieren op stal houden, wat daar is het nu koeler dan buiten.”

Over het schapenfilmpje heeft ze haar twijfels. “Je ziet hijgende schapen, ja, maar je ziet ook een sloot waaruit ze kunnen drinken en op de achtergrond een stal. Wie zegt mij dat ze niet naar binnen kunnen? En schapenwol isoleert, bij kou maar ook bij warmte.”

Campagne

Wakker Dier adviseert mensen die een melding doen altijd om aangifte te doen bij NVWA of politie, zegt Lodewijkx. “Dat is in elk geval gebeurd bij tien van de honderdtwintig meldingen die nu binnen zijn.” Zelf heeft Wakker Dier na de steekproef van vorige week geen aangiftes gedaan.

Hij erkent dat het meldpunt onderdeel is van een campagne. “We zijn een dossier aan het opbouwen, want het gaat warmer worden en daar hebben ook de dieren mee te maken.”

Lees ook:

Heeft een varken ook recht op een bindend hitteprotocol?

Met het tropische weer rijden vrachtwagens met vee gewoon door. Beschermende regels van de veesector zijn onvoldoende, stelt de Dierenbescherming. ‘Zolang er geen airco in de vrachtwagens zit, zien de dieren af.’

Koeien tussen de walnotenbomen, dat is het nieuwe boeren

Agroforestry, een combinatie van landbouw en bosbouw, heeft volgens landbouwkundigen de toekomst en kan helpen de stikstof- en CO₂-uitstoot te verminderen. Er zijn honderden combinaties mogelijk. Zo laten Jan en Hanne Cremers op hun Hanne Hoeve in Westerhoven vleeskoeien grazen tussen twee hectare walnotenbomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden