null Beeld Dick Boschloo
Beeld Dick Boschloo

TuinierenLoethe Olthuis

Het zaaiseizoen is bijna afgelopen, dus hup, aan de slag!

Loethe Olthuis

Ik weet niet voor wie het een grotere schok was toen het eind mei opeens zomer werd: voor mij of voor mijn tuin. Die ontplofte in een kakofonie van groene blaadjes en wolken paarse, roze, gele en blauwe bloemen; laat ik het witte daslook en de lelietjes-van-dalen vooral niet vergeten. Voor mij betekende het: actie! In plaats van huiverend buiten te staan en te zien dat er nog steeds niets groeide, moet ik me nu met een machete een weg over het grindpad kappen. Helaas. Zelfs voor de meest verstokte natuurtuinliefhebber is de tijd van tactisch wieden nu toch aangebroken. De paardenbloemen op het pad gaan naar de konijnen en daarna trek ik de brandnetels langs het terras uit: het woekerhoekje achterin de tuin mag blijven. Maar liefst zes vlindersoorten, waaronder de atalanta, leggen hun eitjes alleen op brandnetels.

En het is ook opeens juni! De langste dag staat voor de deur. En dat is belangrijk, omdat op 21 juni het zaaiseizoen ophoudt. Een weekje later kan ook nog wel, maar daarna hebben je zaailingen te weinig tijd om nog mooie, volwassen planten te worden. Dus mocht je nog zaden over hebben: aan de slag! Zelf heb ik nu eindelijk mijn ‘wilde bloemenweide’ ingezaaid. Nou ja: weitje, ongeveer één vierkante meter, groter of kleiner kan trouwens ook. Eerst heb ik mijn wederhelft het gras laten uitsteken (delegeren is een kunst), daarna heb ik een paar dagen gewacht tot het onkruidzaad dat nog in de grond zat, ontkiemde en dat uitgetrokken. Daarna de bovenlaag los en vlak gemaakt (echt spitten hoeft niet) en toen kon ik eindelijk gaan zaaien. Ik heb voor een vlinder- en bijenmengsel gekozen dat bestaat uit éénjarige en meerjarige bloeiers, zoals boekweit, borage, bijenbrood, groot kaasjeskruid, kattenkruid, knoopkruid, teunisbloem en veldsalie. Daar hebben de bijen en ik de komende jaren ook nog plezier van, bovendien zal een aantal éénjarigen zich ook wel zelf uitzaaien. En als er eventueel kale plekken ontstaan, kan ik die volgend jaar opnieuw inzaaien.

Brandnetel Beeld Colourbox
BrandnetelBeeld Colourbox

Dat zaaien kun je het beste in rijtjes doen. Als de bloemen opkomen, is het ‘keurige’ effect toch weg en zo kun je beter zien of het wel jouw ‘onkruiden’ zijn die opkomen en niet een toevallig passerend paardenbloempluisje, al zou die ook best welkom zijn. Even luchtig omharken, de eerste weken goed vochtig houden: ik ben zo benieuwd!

Weetje

Wildebloemen­zadenmengsels zijn er in allerlei soorten: éénjarig, tweejarig en meerjarig; alleen inheemse planten of ook uitheemse; mengsels die bijen, vlinders, of lieveheersbeestjes (tegen bladluizen) aantrekken; mengsels voor groene daken of ‘ouderwetse’ akkerranden; hoge of lage mengsels. Online hebben bolster.nl en cruydthoeck.nl het grootste biologische bloemenmengsels-assortiment, maar in tuincentra zijn ook bloemzaadmengsels te koop van o.a. Buzzy (bio) en DCM (niet bio, wel met bio-bodemverbeteraar).

Loethe Olthuis is journalist en auteur van ‘Duurzaam handboek voor de luie tuinier’ (2020). Ze geeft wekelijks tips om te tuinieren zonder blaren of gifspuit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden