Het weer van vandaag bepaalt de mening over het klimaat

©Thinkstock Beeld
©Thinkstock

Amerikanen krijgen steeds meer het idee dat de aarde opwarmt. Dat komt niet door wetenschappelijke publicaties, de berichtgeving in de media of het smelten van gletsjers, maar door de perceptie dat 'winters niet meer zo koud zijn als vroeger en de zomers warmer dan ooit'.

Marco Visser

Uit cijfers van het National Survey of American Public Opinion on Climate Change (NSAPOCC) blijkt dat 62 procent van de Amerikanen denkt dat de aarde opwarmt; de hoogste score in ruim twee jaar. Bijna de helft van de Amerikanen geeft aan dat het extreme weer en de hogere temperaturen voor hen het bewijs zijn van de klimaatverandering.

Dat de persoonlijke observatie voor velen doorslaggevend is, illustreren de onderzoekers met enkele citaten van ondervraagde Amerikanen. "Het is te warm voor de tijd van het jaar", zei een vrouw uit Florida. "Afgelopen zomer waren de temperaturen vreselijk", vond een Texaan. Een andere Texaan wees op 'de droogte deze zomer'.

Andersom blijkt de perceptie, zij het iets minder sterk, ook te werken bij Amerikanen die niets van de opwarming merken. "De winters zijn net koud als voorheen, met meer sneeuw dan ooit," zei een vrouw uit het noordelijk gelegen Minnesota. "Net zo koud als toen ik een kind was", herinnert een oudere inwoner van het eveneens noordelijke Ohio zich.

Het is niet toevallig dat in de genoemde voorbeelden de noordelijke inwoners geen signalen zien van opwarming en de zuiderlingen wel. De onderzoekers legden inwoners van alle staten de vraag voor welke rol de droogte speelt in hun oordeel over het klimaat. In het zuidoosten van de VS, waar afgelopen zomer nauwelijks een druppel viel, was die rol veel groter dan in het nattere noordoosten.

De grote invloed van de eigen waarneming is overigens niet uniek Amerikaans. In eigen land hanteert PVV-Kamerlid Richard de Mos precies dezelfde methode om uitspraken te doen over het klimaat. "In Groot-Brittannië worden kouderecords behaald en in Brussel werd een demonstratie tegen de opwarming van de aarde afgelast door de kou. Het wil niet vlotten met de opwarming van de aarde," verkondigde hij twee jaar geleden.

Nog sceptischer dan De Mos zijn de kandidaten bij de Republikeinse voorverkiezingen. Mitt Romney, Rick Santorum en Newt Gingrich waken ervoor hun vingers aan het klimaat te branden. Toch is hun electoraat minder sceptisch dan ze denken, zo blijkt uit het onderzoek van het NSAPOCC. Bijna net zo veel Republikeinse kiezers geloven wel (42 procent) als niet (47 procent) in de opwarming van de aarde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden