Een atalanta vlinder Beeld ANP
Een atalanta vlinderBeeld ANP

Vlindertelling

Het vlindergoud gaat naar de atalanta

Een nek-aan-nekrace werd het niet echt. De strijd om het goud was eigenlijk al vroeg beslist. Winnaar is de atalanta, die de afgelopen maand het vaakst werd geteld in Nederlandse tuinen en op balkons. Toen de Vlinderstichting halverwege de jaarlijkse tuinvlindertelling een tussenstand bekend maakte, stond de zwart-wit gekleurde vlinder met de opvallende oranje streep, ook al eenzaam aan de top. Dat krijg je als je in 83 procent van de tuinen wordt waargenomen.

Het zilver en brons waren eveneens halverwege al verdeeld, weten we sinds de Vlinderstichting zondag de definitieve uitslag van de telling bekend maakte. De dagpauwoog en het klein koolwitje zijn nummer twee en drie. Echte verschuivingen, vergeleken met de tussenstand vorige week, komen pas later op de ranglijst voor. Zo wist de citroenvlinder zich in de top vijf te werken, ten koste van het klein geaderd witje. Die moet genoegen nemen met plek zeven in de definitieve lijst.

117.000 vlinders in 4500 tuinen

Het was de twaalfde keer dat de Vlinderstichting mensen opriep te tellen. De afgelopen weken turfde deelnemers ruim 117.000 vlinders in zo’n 4500 tuinen. Vooral de grote regionale verschillen vallen de Vlinderstichting op. Zo fladdert er in tuinen en rond balkons in het noorden van het land meer rond dat in het zuiden. Waarschijnlijk komt dat doordat het in het noorden wat koeler was en er net iets meer regen viel, aldus de stichting. Vlinders houden niet van droogte.

Dat is terug te zien in de cijfers. Vergeleken de hete zomers van de afgelopen jaren, is 2020 best een goed vlinderjaar. Maar kijk je naar de lange termijn, dan komen er minder vlinders voor in Nederland. Eigenlijk is er dus helemaal geen reden tot optimisme, vindt de Vlinderstichting.

Lees ook:

Jelle’s weekdier

Als we niet oppassen, zijn de dagen van de dagvlinder geteld

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden