De Wondere Vogelwereld vanO.C. Hooymeijer

Het schuitje baltst altijd ’s nachts in ondiep water

Het schuitje. Beeld O.C. Hooymeijer
Het schuitje.Beeld O.C. Hooymeijer

Schuitje Phlothiilias micro L 12 cm

Kleinste niet-bestaande duikende drijfachtige. Door neerbuigende houding een wat vertederende, ietwat treurige, aandoenlijke uitstraling. Algemeen op zeer ondiep water met een maximale diepte van tien tot vijftien centimeter. Frequenteert in het buitengebied ondergelopen weilanden, stilstaande heidevennen, veenpoelen, duin- en kwelderplassen, de oevers van breed uitwaaierende, langzaam stromende, grote rivieren alsmede dichtgegroeide sloten. Kan duiken, maar hoeft dit vanwege verblijf op ondiep water niet te doen.

Wordt binnen de bebouwde kom vooral gezien op door zware regenval ondergelopen voetbal- en hockeyvelden en in modderige plassen, ontstaan in door zwaar vrachtverkeer verzakt wegdek. De grootschalige aanleg van gedraineerde kunstgras sportvelden heeft de urbane populatie schuitjes enorm doen afnemen. Grote groepen in de avondschemering foeragerende schuitjes kunnen nog wel veelvuldig worden waargenomen op de kleinschalige, wat in verval geraakte armoedigere industriegebieden (o.a. De Koperen Bout te Vlaardingen, Het Kleine Vuile Water in Hoogvliet, De Gulpen bij Oss en de Fôlle Brekken bij Dokkum).

Klein gestreept vuilplomp

Van huis uit vegetarische echte planteneter. Waterplanten als kikkerbeet, waterpest, eendenkroos, rond struifbek en klein gestreept vuilplomp zijn favoriet. De in plots overstroomde velden verdronken wormen, geleedpotigen en insecten vormen echter een welkome afwisseling op het menu.

Verenpak wijfje en mannetje identiek, doch vrouwtje kan iets ‘voller’ overkomen. Vuilwit met zandkleurige flanken, met donkere onderbuik tot aan stuit. Wel ronde helderwitte kop met getinte redelijk afgestompte snavel. Tweede slagpen kan een groene glans vertonen. Balts ­altijd ’s nachts in ondiep water. Mannetje loopt licht spastisch, met schokkende heen en weer slingerende kop om vrouwtje heen, welk in het diepste gedeelte van een liefst modderige plas de paring afwacht.

De door de beide vogels hoge ‘RRiek…. riek.. Rriekiék’ uitgestoten klanken tijdens de uiteindelijke copulatie zijn in de verre omtrek te horen en worden door de op de parkeerterreinen in de trucks overnachtende vrachtwagenchauffeurs vaak als uiterst irritant beschouwd. De groepsgewijs parende schuitjes worden dan ook regelmatig met uit de cabine geworpen Belgisch of Duits illegaal zwaar vuurwerk verjaagd.

null Beeld O.C. Hooymeijer
Beeld O.C. Hooymeijer

Volksvogelwijsheid:

Herkomst Nederland, amateurvoetballerij.

‘Schuitje op het veld, wedstijd uitgesteld!’

Iedere week beschrijft O.C. Hooymeijer een vogel die aan zijn brein is ontsproten. Eerdere afleveringen in de serie ‘De Wondere vogelwereld van O.C. Hooymeijer’ leest u hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden