JELLE'S WEEKDIER

Het raadsel rond het weilandwelpje is goed op te lossen

Het welpje, dat werd gevonden bij Westbroek. Beeld Daphne Pels

De vraag die iedereen deze week bezighield was deze: welke mafkees zet er nou een jong leeuwtje in een kooi te vondeling in een weiland nabij Westbroek, benoorden Utrecht? 

Eigenlijk zijn dat meerdere en deels irrelevante vragen, want het maakt natuurlijk niet uit of de betreffende dwaas dat benoorden of bezuiden Utrecht deed, in een kooi of in een mand, in een weiland of in het bos, maar de vraag waarom is wel relevant. En daarna borrelen andere vragen op, waarmee de politie zich bezighoudt en die, in ieder geval op moment van schrijven, pas gedeeltelijk zijn beantwoord. Waar komt dit diertje vandaan? Waar is het geboren? Het bleek waarschijnlijk een Franse circuswelp en de eigenaar moest ervan af. De Westbroeker weeswelp zit voorlopig in een roofdierenopvang en zal op termijn naar Afrika worden overgebracht. In de echte wilde natuur uitzetten zal onmogelijk zijn; de welp is niet door de moeder opgevoed in het overleven in de wildernis.

We kennen allemaal wel de anekdotische hond die aan het begin van de zomervakantie aan een boom wordt vastgebonden, waarna de aldus ontlaste familie zonder de zorg voor het overtollige huisdier aan een welverdiende autorit naar het zonnige zuiden begint. Het is gewetenloos en afkeurenswaardig, maar het houden van een hond als huisdier is niet verboden. Dat geldt voor meer diersoorten.

Positieflijst

De overheid heeft een zogenoemde positieflijst van dieren opgesteld die als huisdier mogen worden gehouden: hond, kat, cavia, konijn en gerbil staan daarop, maar ook onbegrijpelijke soorten als de oostelijke grijze reuzenkangoeroe en de Siberische steenbok. Dan is er ook een lijst van soorten die slechts met inachtneming van specifieke voorschriften mogen worden gehouden, waaronder de Grévyzebra en het Vietnamees wrattenzwijn. Daar moet je toch niet aan denken, een zebra of een wrattenzwijn in de achtertuin van een vinex-woning. 

Gelukkig is het houden van leeuwen als huisdier helemaal niet toegestaan en dat lijkt me terecht. Desondanks schijnen er types rond te lopen die dat bij wijze van masculien statussymbool toch willen. Die hebben aan een zandstenen leeuwenbeeld op het bordes niet genoeg, die willen een echte, met manen, die brult tegen het bezoek.

Tegenwoordig is de herkomst van een dier vaak goed te achterhalen, ook van dit welpje. Met behulp van isotopen van atomen in haren of tanden is in principe na te gaan waar ongeveer ter wereld hij (of zij, het geslacht van het beestje is nog niet vastgesteld) is opgegroeid. Dit kan dankzij het feit dat de samenstelling van het drink- en oppervlaktewater overal een klein beetje verschilt, afhankelijk van de minerale samenstelling van de bodem. Daarnaast moet met onderzoek aan DNA ook nog het een en ander te achterhalen zijn, zeker als de welp direct of indirect afstamt van een dierentuinleeuw. Maar goed, stel dat we dat allemaal weten en kunnen reconstrueren hoe het diertje in dat weiland verzeild raakte, dan moet alsnog de gestoorde worden opgespoord die de kooi daar heeft neergezet. Behalve de roofdierenopvang kan vervolgens ook een psychiater geen kwaad in dit verhaal. En daarna de rechter.

Jelle Reumer is paleontoloog. Voor Trouw bespreekt hij iedere week een dier. Lees meer columns in ons dossier Jelle's Weekdier.

Lees ook:

Neem eens een zwerfhond in plaats van een aap

De Iraanse fauna is behoorlijk divers. Het land heeft onder meer beren, gazellen, jakhalzen, wilde zwijnen, herten, panters, lynxen en dolfijnen. Maar het kan natuurlijk altijd nog beter. Vroeger had je leeuwen en tijgers in Iran. Zelfs olifanten. Nu herbergt het land de laatste Aziatische cheetahs, een bescheiden groepje van ongeveer vijftig exemplaren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden