Aurora Borealis

Het Noorderlicht was even zichtbaar in het noorden van Nederland

Het Noorderlicht boven het Finse Torassieppi, in maart. Zo helder was het licht hier vannacht niet.  Beeld REUTERS
Het Noorderlicht boven het Finse Torassieppi, in maart. Zo helder was het licht hier vannacht niet.Beeld REUTERS

In het noorden van het land was in de nacht van woensdag op donderdag het noorderlicht te zien.

Redactie Trouw

Op sociale media delen verschillende mensen een foto waarop een glimp van het licht te zien is. Hoewel het noorderlicht al lastig te zien is met het oog, is het een aantal mensen gelukt om het vast te leggen op camera. Jannes Wiersema, “hobby-weeramateur”, wist het fraaie groen-paarse licht in een foto te vangen bij Roodeschool, Groningen. Ook op Ameland was het poollicht te zien, zo bewijst een foto van Jordy van den Berg op Twitter. Sytse Schoustra wist de “groene zweem” vanaf Terschelling vast te leggen.

Het noorderlicht heeft te maken met de activiteit van de zon. De zon is een soort onstuimige kolkende vuurbal waar soms uitbarstingen voorkomen. Bij zo’n uitbarsting, ook wel zonnestorm genoemd, wordt er in één klap een grote hoeveelheid geladen deeltjes het heelal ingeslingerd. Het poollicht ontstaat doordat geladen deeltjes van de zon met enorme snelheden botsen met stikstof- en zuurstofdeeltjes hoog in onze atmosfeer.

Het noorderlicht, ofwel aurora borealis, is meestal alleen te zien in gebieden dicht bij de poolcirkel. Maar het kan ook verder uitzakken naar het zuiden en zo in Nederland te zien zijn, legt Weerplaza uit. Of het vervolgens ook te zien is, heeft te maken met het feit of er opklaringen zijn. Vooraf werd al gehoopt een glimp van het noorderlicht kunnen op te vangen, en uiteindelijk bleek het dus vannacht helder genoeg. Ook in 2015 was het kortstondig in Nederland te zien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden