NatuurdagboekKoos Dijksterhuis

Het mysterie van het valkennest in Adorp

null Beeld
Beeld

Er kroop een torenvalkje uit het ei in Adorp, bij Groningen. Het is misschien wel het jongste torenvalkje van Nederland, het laatste dat dit jaar uit zijn ei kroop. Het kuiken wordt gevoerd door zijn ouders. Het woont meters boven de grond in een nestkast, in gezelschap van vier eieren. Die werden een maand geleden gelegd.

Paul Schuurmans controleerde het nest regelmatig en nam foto’s. Hij deed dat vorig jaar ook al en toen legden de vogels half juni pas eieren, heel laat voor torenvalken. Dit jaar gingen ze begin mei aan de leg, nadat de valken maandenlang om de kast hadden geruzied met twee kauwen.

“De kauwen bouwden hun nest in de kast”, vertelt Schuurmans. “Ineens verschenen de valken weer op het toneel en die legden vier ­eieren op de takkenbos. Tot onze verrassing was het eerste ei iets ­kleiner en wit.”

Zou het afwijkende ei van de ­kauwen zijn? Kauweneieren zijn ­gevlekt. Toch een valkenei? Of het ei van een holenduif? Ik vraag het (roof)vogelexpert Rob Bijlsma en hij denkt aan een spreeuw, gezien de spitsere vorm en het zweempje blauw.

De ­valken gooien het vreemde ei er niet uit

Spreeuwen zijn er wel in Adorp, en van spreeuwen is bekend dat ze soms een ei leggen in andermans hol, dus dat is goed mogelijk. De ­valken gooien het vreemde ei er niet uit. Het wordt bebroed en wie weet komt er iets uit.

Er komt een vijfde ei. Schuurmans neemt af en toe foto’s. Dat is geen sinecure. Hij is 75 jaar en mag van zijn vrouw geen keukentrap meer op. Hij zet de camera op een ­telescoopstok, schakelt de zelfontspanner in, schuift dan gauw de stok uit en probeert in de kast te richten. Soms scoort hij een lucky shot.

Na zeventien dagen is het witte ei weg, of dat lijkt weg te zijn, want later is het er toch weer. Na vier weken, op 6 juni, staat het eerste kuiken op de foto. Na nog een week zouden zijn broertjes en zusjes er ook moeten zijn, maar nee, slechts één kuiken en drie eieren. Het witte is weg. De herkomst ervan blijft een raadsel.

Iedere dag verbaast bioloog Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden