Het kabinet moet in actie komen als het het Klimaatakkoord wil redden

Beeld ANP

Met het Klimaatakkoord kán Nederland de gewenste CO2-reductie halen. Maar dan moet de politiek nu in actie komen. Voor het akkoord breken cruciale weken aan.

Het klimaatkonijn is uit de hoge hoed. En het gaat er niet in terug, waarschuwde voorzitter Ed Nijpels van het Klimaatberaad. “Het danst rond op tafel en laat zich niet grijpen.” De voorzitter van de zogeheten klimaattafels waaraan verschillende sectoren praten over vermindering van de CO2-uitstoot, richtte zijn boodschap tot het kabinet. Nijpels riep premier Mark Rutte op leiderschap te tonen.

Vrijdag presenteerden het Centraal Planbureau (CPB) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) hun analyse van het in juli gesloten voorlopige Klimaatakkoord. Hun conclusie: met die voorlopige plannen kan de gewenste CO2-reductie van 49 procent in 2030 bereikt worden. Dat gaat drie à vier miljard extra per jaar kosten. In 2050 moet 95 procent CO2-reductie bereikt zijn.

De planbureaus hebben ook veel níet kunnen berekenen. Vooral het CPB was gauw klaar: de plannen uit de sectoren industrie en mobiliteit zijn zo vaag dat over de kosten ervan niets te zeggen valt. De polderpartijen aan deze klimaattafels hebben niet meer dan een schets afgeleverd.

Definitief akkoord

Het kabinet moet nu met concrete plannen komen om het Klimaatakkoord te redden. Naast Nijpels riepen milieuorganisaties en de oppositiepartijen GroenLinks en PvdA de regering op tot actie. “Een hoop mooie woorden, maar ondertussen gebeurt er niets”, bekritiseerde de PvdA de klimaatambities.

Premier Rutte zei gisteren dat het kabinet zich volgende week over de analyse van de planbureaus gaat buigen. Daarna zal de Tweede Kamer erover debatteren. Vervolgens kan aan de verschillende klimaattafels verder onderhandeld worden over een definitief akkoord. Dat moet er al eind van het jaar zijn.

Rutte weigerde Nijpels’ roep om leiderschap te zien als een uitnodiging om vergezichten te schetsen. “Leiderschap is een heerlijke term. Maar wat wil hij dan?” Wel sprak hij de ambitie uit dat Nederland internationaal vooroploopt in de energietransitie. “Zodat je voor innovaties bij onze bedrijven en universiteiten moet zijn.” Nu is Nederland nog één van de grootste uitstoters van broeikasgassen in Europa.

55 procent

Rutte herhaalde ook het kabinetsstreven om in 2030 al 55 procent CO2-reductie te bereiken. Dat is meer dan de 49 procent uit het regeerakkoord, en veel meer dan het Europese streven van 40 procent. Als niet heel Europa mee wil in die extra ambitie, moet Nederland een ‘klimaatkopgroep’ vormen, met bijvoorbeeld Frankrijk, België en de Scandinavische landen.

Rutte toonde zich van zijn groenste kant na berichten over onenigheid tussen de coalitiepartijen. De energietransitie kan D66 en ChristenUnie niet snel genoeg gaan, terwijl VVD en CDA steeds vaker wijzen op de keerzijden: krimp van de werkgelegenheid en het ontstaan van een onderklasse die niet profiteert. Maar Rutte ziet ‘geen groot conflict’. Alle partijen tekenden immers het regeerakkoord, waarin het klimaatdoel staat.

De woorden van Rutte bevestigen dat het klimaatkonijn definitief uit de hoed is, de vraag is nu of het rond de kerst wordt opgediend. Gisteren pleitten ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland voor extra tijd om tot een akkoord te komen. 

Wat Nijpels betreft is daar geen sprake van. De Europese Unie wil in januari de klimaatplannen van alle lidstaten ontvangen. Er moeten nu knopen doorgehakt worden, vindt hij. “Iedere week die het kabinet wacht, gaat er bij ons af.”

Lees ook:

Harde conclusies ontbreken in Klimaatakkoord, Wiebes moet weer aan het werk

Planbureaus CPB en PBL komen vandaag met een analyse van het voorlopige Klimaatakkoord. Intussen neemt de onenigheid toe.

Wie krijgt straks de rekening van het Klimaatakkoord?

Voorzitter Ed Nijpels presenteerde de contouren van een Klimaatakkoord. Wat kosten alle milieuplannen? En wie betaalt?

Een groene toekomst is er alleen voor de rijken: de eco-elite

De verduurzaming van Nederland leidt tot een nog ongelijkere verdeling van schone en leefbare ruimte, zegt sociaal wetenschapper Shivant Jhagroe. De eco-elite verschuilt zich in lommerrijke wijken, de grijze rest is voor de armen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden