Het kabinet dwingt voorlopig niemand zijn huis energieneutraal te maken

Minister Eric Wiebes verlaat het Binnenhof na de wekelijkse ministerraad.  Beeld ANP
Minister Eric Wiebes verlaat het Binnenhof na de wekelijkse ministerraad.Beeld ANP

Het kabinet stuurt op een Klimaatakkoord waarbij burgers worden ontzien. Ook gaf het een voorzet hoe de onderhandelende ‘klimaattafels’ de gewenste CO2-reductie moeten uitpolderen.

Niels Markus

Minister Eric Wiebes van economische zaken en klimaat moest kiezen. Wie ging hij pijn doen: bedrijven of burgers? En kon hij met die keuze buikpijn bij één van de coalitiepartijen voorkomen?

Wiebes was gewaarschuwd de afgelopen weken, door zijn eigen VVD en door het CDA. De hardwerkende Nederlander mocht niet het kind worden van de groene rekening, zo had CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma gezegd. Tijdens de presentatie van de ‘kabinetsappreciatie’, waarmee de onderhandelingen voor het Klimaatakkoord verder kunnen, gaf Wiebes er meermaals blijk van dat hij die boodschap goed had verstaan. De energietransitie moet behapbaar en betaalbaar zijn, zei hij. “Het besef dat we iets aan het klimaat moeten doen, neemt snel toe. Maar we moeten voorzichtig zijn met het broze vertrouwen.”

De maatregelen mogen voor lage inkomens ‘geen straf’ zijn, voor hoge inkomens moeten ze juist ‘een prikkel’ zijn. De belasting op gas wordt waarschijnlijk ‘beperkt’ hoger. Het kabinet verplicht voorlopig niemand om zijn huis energieneutraal te maken. Daarmee koos de minister partij voor de burger, meer dan voor de bedrijven. Grote uitstoters moeten niet verwachten dat ze voor verduurzaming onbeperkt overheidssubsidie kunnen ontvangen.

De industrie verwacht tot 2030 ongeveer een miljard euro onrendabele investeringen te moeten doen om de CO2-uitstoot met de afgesproken 49 procent terug te brengen. Dat geld zullen ze voor een groot deel zelf moeten opbrengen. Ook houdt het kabinet een CO2-heffing achter de hand, mocht het de bedrijven zelf niet lukken de uitstoot voldoende terug te brengen. Volgend jaar gaat het kabinet werken aan een wet die dat regelt.

CO2-uitstoot

De energiesector krijgt te maken met een minimumtarief voor het uitstoten van CO2. Dat moet de productie van duurzame energie stimuleren.

Energie Nederland reageerde vrijdag verbolgen, volgens de brancheorganisatie van energieproducenten brengt het kabinet de leveringszekerheid van stroom in gevaar.

Volgens VNO-NCW leiden de maatregelen voor industrie en energie tot meer uitstoot elders in Europa. De werkgeversorganisatie ziet het scenario ‘Nederland armer, de wereld warmer’ ontstaan. Het is Wiebes gelukt om de coalitiepartijen, die de afgelopen weken onenigheid hadden over de klimaatambities, niet al te veel pijn te doen. Volgens D66 en ChristenUnie geeft het kabinet duidelijk richting, terwijl CDA en VVD blij zijn dat de overheid ‘realistisch’ is.

Voordat de polder verder kan met het werken aan een definitief Klimaatakkoord, gaat Wiebes in debat met de Tweede Kamer. Daar zal hij te maken krijgen met een kritische linkse oppositie.

GroenLinks, PvdA en SP vinden de plannen te vaag en onvoldoende. Die partijen ondertekenden mede de klimaatwet, waarin de voorgenomen CO2-reductie vastgelegd is. Voor het draagvlak voor het akkoord is het voor Wiebes belangrijk dat hij ook die partijen wat verlichting biedt.

Exterieur van het meest duurzame rijtjeshuis op de campus van de TU Delft. Studenten verduurzaamden een bestaand rijtjeshuis uit de jaren '60. Door het aanbrengen van een 'tweede huid' waaronder een glazen constructie aan de zonzijde, kan het huis helemaal op zonne-energie draaien. Beeld ANP
Exterieur van het meest duurzame rijtjeshuis op de campus van de TU Delft. Studenten verduurzaamden een bestaand rijtjeshuis uit de jaren '60. Door het aanbrengen van een 'tweede huid' waaronder een glazen constructie aan de zonzijde, kan het huis helemaal op zonne-energie draaien.Beeld ANP

Wonen

De energiebelasting voor gas wordt hoger, die voor elektriciteit gaat omlaag. Voorlopig wordt niemand gedwongen om zijn huis energieneutraal te maken, het kabinet wil mensen in eerste instantie ‘verleiden’ om te verduurzamen. Vanaf 2019 gaat de verhuurdersheffing voor corporaties omlaag met 100 miljoen euro per jaar, zodat zij hun woningen kunnen isoleren en van het gas af kunnen halen. Gemeenten moeten per wijk kijken hoe woningen het beste gasvrij kunnen worden.

Elektriciteit

Op termijn krijgen stroomleveranciers geen subsidie meer van de overheid. Ook de infrastructuur waarop windmolenparken op zee aangesloten worden, moet subsidievrij gebouwd worden. De energierekening voor bedrijven en burgers zal daardoor omhoog gaan. Het kabinet onderzoekt hoe het die stijging kan beperken. In 2020 wordt een nationale minimumprijs voor CO2-uitstoot ingevoerd.

Industrie

Tien bedrijven zijn verantwoordelijk voor de helft van de Nederlandse CO2-uitstoot. Daarom moet de industrie flink bijdragen aan de energietransitie. Grote bedrijven kunnen slechts beperkt subsidie krijgen om te vergroenen, ongeveer een miljard moeten ze zelf betalen. Voor grote bedrijven komt er een ‘maatwerk-oplossing’,toegespitst op het individuele bedrijf.

Het kabinet noemt CCS, het afvangen en in lege gasvelden onder de Noordzee opslaan van CO2 “onvermijdelijk”. In sommige sectoren is er “op korte termijn geen kosteneffectief alternatief.”

Vervoer

Het kabinet zet de tafel ‘mobiliteit’ weer aan het werk: tot nu toe heeft de vervoerssector vooral fiscale maatregelen genomen. Niet genoeg, vindt de regering, die de onderhandelaars vraagt ook te kijken naar uitstootnormen.

Vanaf 2030 worden alleen nog elektrische auto’s verkocht, sprak het kabinet al af in het regeerakkoord. Rond 2025 zal elektrisch rijden ‘het nieuwe normaal’ zijn, verwacht het kabinet. Dan kunnen fiscale voordelen om van benzine af te stappen, stapsgewijs worden afgebouwd.

Landbouw

Inkrimping van de veestapel gebeurt voorlopig niet, sprak het kabinet af in het regeerakkoord. Wel verwacht de regering voor de verduurzaming van de landbouw een heel eind te komen met de landbouwvisie die minister Carola Schouten vorige maand presenteerde. Daarin krijgt ‘kringlooplandbouw’ een grote rol. Op die manier moet het mestgebruik teruggebracht worden. Het kabinet roemt de glastuinbouw, die in 2040 klimaatneutraal wil zijn.

Lees ook:

Het kabinet dwingt voorlopig niemand zijn huis energieneutraal te maken

Het kabinet stuurt op een Klimaatakkoord waarbij burgers worden ontzien. Ook gaf het een voorzet hoe de onderhandelende ‘klimaattafels’ de gewenste CO2-reductie moeten uitpolderen.

Opeens is de coalitie het toch eens over nieuwe klimaatmaatregelen

Opvallend snel is er nu toch overeenstemming over nieuwe maatregelen om de klimaatdoelen te halen. Coalitiepartijen willen uitstralen: wij zien de urgentie en de noodzaak van een Klimaatakkoord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden