1112 Site DijksterhuisBeeld dijksterhuis

NatuurdagboekKoos Dijksterhuis

Het is code rood voor de haas en het konijn

Haas en konijn hebben de rode lijst gehaald; een dubieuze prestatie. Konijnen zijn grotendeels weggevaagd door myxomatose en vervolgens de konijnengriep VHS. Hazen hebben vooral te lijden van het uitgeklede landschap.

Die konijnenziekten zijn door mensen verspreid als biologische oorlogvoering tegen konijnen. Die oorlog heeft het konijn verloren. Als ik konijnen zie, zitten die meestal in parken of bij vakantiehuisjes, misschien omdat daar kort, kruidenrijk gras te vinden is. Hazen vinden te weinig voedsel en dekking op het platgewalste, gesteriliseerde boerenland. Ik zie nog regelmatig hazen, maar vooral op extensief beheerde graslanden, en op de kwelder en het begroeide strand van Schiermonnikoog.

Er zijn nog konijnen en hazen, maar veel minder dan weleer. Volgens de Zoogdiervereniging is er ongeveer een derde over van wat er in 1950 aan langoren rondhuppelde. Dat die beesten achteruitgaan is trouwens al jaren bekend. Toch wordt op beide soorten nog naar hartelust gejaagd, alsof er te veel van zijn. In Nederland leven zo’n 25.000 hazen; ongeveer evenveel als werknemers van FrieslandCampina. Er wonen ruim 17 miljoen mensen. Dat zijn 680 Nederlanders voor iedere haas. Dat is ongeveer 13.000 kilo mens per kilo haas. En die hazen hebben geen huizen, auto’s, vlieg- en skivakanties, huisdieren, veestapels, mondkapjes, wegwerpflesjes, beeldschermen. Toch worden die hazen bejaagd, terwijl mensen kinderbijslag krijgen.

De achteruitgang van haas en konijn ligt niet direct aan de jacht, maar jacht op in aantal toch al afnemende dieren is uiteraard onzinnig. De jacht op beide soorten is dit jaar nochtans al geopend. Ik heb eens op een bloemrijk grasland hazen geschoten zien worden. Ik deed aangifte en omdat er een fietspad langs het jachtgebied lag, werd de jacht van hogerhand gestopt. Dus mocht u geknal horen, er ligt in Nederland meestal wel een pad binnen schootsafstand…

Drie keer in de week schrijft bioloog Koos Dijksterhuis over iets dat groeit of bloeit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden