Het grondwater raakt op

De gebieden die in kaart zijn gebracht. Beeld UC Irvine / NASA

Grote bassins met grondwater verspreid over de aardbol. Belangrijke gebieden, want ze voorzien de bewoners in die regio's van één van de meest elementaire zaken voor leven: water. Maar tot voorkort hadden wetenschappers geen idee hoe het er met die bassins voorstond.

Onderzoekers van de Universiteit van Californië brachten samen met de NASA in beeld waar de grote bassins zitten en welke daarvan overbelast zijn. Tien jaar lang bestudeerden ze met behulp van satellieten 37 grote bassins verspreid over de aardbol. Op basis van zwaartekracht probeerden ze in te schatten hoeveel water er in de bassins zit, hoeveel eruit ging tijdens droge periodes en hoeveel er tijdens de natte periodes weer in terug kwam.

Overbelast
Ze ontdekten dat van de 37 gebieden er 22 overbelast zijn. De gebieden met de grootste problemen zijn in Nepal, Bangladesh en de noordelijke Kaukasus. Maar ook grote gebieden in Saudi-Arabië, noord Afrika, China, Australië, Californië, Rusland en zelfs in het midden van Frankrijk raken leeg.

De wetenschappers ontdekten wel dat er meer water uit de bassins ging dan erin kwam, maar ze kunnen niet inschatten hoeveel water er nog over is of hoe lang het duurt voor de voorraad op is. De voorspellingen liepen uiteen van 10 tot 21.000 jaar.

Met de huidige techniek is het moeilijk inschatten hoeveel water er nog in de bassins zit. En hoe lang een voorraad nog mee gaat hangt niet alleen af van de hoeveelheid, maar ook van het gebied dat er gebruik van maakt. Het bassin in de Saudi-Arabië voorziet bijvoorbeeld 60 miljoen mensen van water.

"Wat gebeurt er met een extreem overbelast bassin in een regio waar de economische of politieke situatie het niet toelaat dat er adequaat wordt ingegrepen?" vraagt onderzoekster Alexandra Richey zich af. "We proberen in kaart te brengen waar nu actief moet worden gestuurd, zodat grotere problemen in de toekomst kunnen worden voorkomen. In een samenleving waar water schaars is, kunnen we deze mate van onzekerheid niet tolereren, zeker niet nu we weten dat grondwater zo snel verdwijnt."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden