Analyse

Het glas halfvol? Boze pulsvissers zien er geen druppel meer in

Pulsvissers aan het werk. Beeld ANP

Nadat Brussel woensdag een pulsvisverbod aankondigde zijn de vissers alle hoop verloren. Woest zijn ze. Minister Schouten ziet ondertussen nog wel enkele ‘kieren en lichtpuntjes’.

De pulsvisserij is gisteren regelrecht de ‘nek om gedraaid’, stellen de Nederlandse vissersorganisaties in een gezamenlijke verklaring. Milder kunnen en willen de vissers het niet zeggen. Europa kondigde een totaalverbod aan. Wel stapsgewijs, dat was het enige meevallertje. Dat kon zelfs Nederlandse Europarlementariërs die zo begaan zijn met de vissers, nog verrassen. Want aanvankelijk zag het er nóg somberder uit. 

De draconische Brusselse besluiten zouden de hele Nederlandse pulsvisserij in een klap wegvagen, zo was de vrees. Per saldo treft het nu aangekondigde verbod eerst 42 Nederlandse pulskotters van wie de vergunning dit jaar afloopt. De andere helft, nog 42 vissers, krijgt respijt tot juli 2021.

Het glas halfvol? Nee, voor de vissers zit er geen druppeltje meer in. Een verbod in stappen is ook een verbod. Dat maakt het voor de pulsvissers niet beter te slikken. Wat is Europese beleidsvorming op deze manier nog waard?, vragen ze zich af. Ze hebben geen sprankje hoop meer voor hun duurzame pulstechniek, die dankzij piepkleine stroomstootjes vissen met zware sleepnetten overbodig maakt.

Niet definitief

Ook minister Schouten (landbouw, visserij) is teleurgesteld door het besluit. Toch is daarmee voor haar de kous niet af: in haar ogen is het glas halfvol. En misschien komt er nog wel meer bij. “We zien wel nog enkele lichtpuntjes”, bevestigde haar woordvoerder donderdag voorzichtig. Dat de helft van de pulsvissers nog 2,5 jaar mag doorgaan, ziet de minister ook als een relatieve meevaller. “Van de andere 42 schepen loopt dit jaar de vergunning af.” Maar wat dat precies juridisch betekent, moeten nog blijken, voegt Schoutens woordvoerder eraan toe. De vraag is bijvoorbeeld of het verbod al direct geldt. Het EU-besluit van woensdag is erg zwaarwegend, maar het politieke proces zit er voor Nederland nog niet volledig op.

Europese ministers praten door in maart. Het Europarlement kan daarna nog randvoorwaarden stellen bij het totaalverbod. Maar alleen onomstotelijk wetenschappelijk bewijs dat pulsvisserij milieuvriendelijk is kan het totaalverbod nog afzwakken, besloot Brussel. Eind dit jaar komt het Europese kennisinstituut Ices met nieuwe studies. “De toekomst van puls is niet definitief weg”, zegt Schoutens woordvoerder. Komende week wil de minister de Tweede Kamer details verstrekken. Schouten wil eerst de juridische finesses van het totaalverbod onderzoeken.

'Leugens en emoties’

De boze pulsvissers kopen niks meer voor mogelijke lichtpuntjes. “Een verbod op pulsvisserij gaat alle verstand te boven”, zeggen de Nederlandse vissersorgansiaties in hun verklaring. VisNed, EMK en de Vissersbond zijn kwaad dat de lobby van Britse en Franse concurrentie, die pulsschepen zonder bewijs betichten van bodemverwoesting, Brussel bewoog tot het totaalverbod. Hierdoor wint korvisserij, met ouderwetse sleepnetten, terrein. “Dit is hetzelfde als alle zonnepanelen van het dak halen en weer teruggaan naar de kolenkachel.” Gaan vissen zonder puls geeft 200 miljoen euro schade, zeggen ze.

Schouten zet 15 miljoen euro klaar om getroffen vissers te compenseren. Met dat geld kunnen ze gaan innoveren. Daar voelen de vissers overigens niets voor. Pulsvisserij was hun ‘beste innovatie’ en die krijgt nu een verbod door ‘leugens en emoties’ . Maar ook vissers moeten vooruit, ze zullen hun knopen gaan tellen en dan is iedere steun welkom. Schouten zal niet kunnen ontkomen aan grondige analyse van de falende Nederlandse lobby die zij en haar voorgangers voerden. Er waren veel, vooral rationele argumenten die pleiten vóór pulsvisserij. Maar per saldo is er toch vooral onvoldoende oog geweest voor de bestaande visserssentimenten over de grens.

Lees ook: 

Hoe de Nederlandse pulsvislobby bot ving in Brussel

Vandaag valt in Straatsburg mogelijk definitief het doek voor de Nederlandse pulsvisserij. Hoe kon het zo misgaan?‘Het begon al met verdeeldheid onder de vissers.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden