Het gaat goed met de zandstranden in de wereld, en dat komt mede dankzij Nederland

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het gaat helemaal niet slecht met de zandstranden in de wereld, zoals wetenschappers lang dachten. Het gaat juist uitstekend, mede dankzij landen als Nederland, Dubai en een mijnbouwbedrijf uit Namibië.

Onderzoekers van waterinstituut Deltares en de TU Delft hebben 50.000 stranden bekeken, aan de hand van satellietbeelden die sinds de jaren tachtig zijn gemaakt. "Wij waren verrast om te zien dat de zandige kustlijn helemaal niet zo sterk erodeert", zegt Arjen Luijendijk, onderzoeker bij Deltares/TU Delft. "Sterker nog, er zijn meer stranden die groeien dan er krimpen."

Zandopspuitingen

Mede dankzij Nederland. Door zandopspuiting zijn de Noordzeestranden breder dan 35 jaar geleden. En Dubai levert een bijdrage met drie palmboomeilanden in de Perzische Golf: kunstmatige eilanden voor inwoners en toeristen met erg veel geld, mede aangelegd door de Nederlandse baggeraars van Van Oord.

De grootste groei komt door een mijnbouwer in Namibië. Om diamanten in zee te delven heeft het bedrijf heuvels in het water aangelegd: goed voor 8 meter strand per jaar.

Niet overal breiden de zandstranden uit. Vooral in de Verenigde Staten eroderen de kusten. Louisiana en Texas verliezen tot 15 meter per jaar. In Louisiana knaagt de Mississippi aan de kustlijn nu er door afdammingen minder zandaanvoer is en de grond verzakt. Texas heeft te lijden van grondwateronttrekking doordat Houston snel groeit.

Alle veranderingen van de stranden hebben de onderzoekers op een openbare kaart gezet, te zien op shorelinemonitor.deltares.nl. Zoom in op Nederland en direct vallen de veranderingen op Terschelling op: aan de oost- en de westkant heeft de zee een flinke hap uit het eiland genomen.

Lees ook: De nieuwste eilanden van Nederland

Natuurmonumenten heeft de smaak te pakken. Bij vijf nieuwe eilandjes in het Markermeer hoeft het wat de natuurbeschermings-organisatie betreft niet te blijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden