'Het gaat Delta niet om de kerncentrale, maar om de vergunning'

De controlekamer van de kerncentrale van Borssele. ©Rob Huibers Beeld
De controlekamer van de kerncentrale van Borssele. ©Rob Huibers

Energiebedrijf Delta twijfelt of Borssele 2 financieel wel uit kan. "Dat werd tijd", reageert milieu-adviseur Jan Paul van Soest, die al jaren vindt dat een nieuwe kerncentale overbodig is.

Wybo Algra

Nederland produceert stroom zat, het exporteert zelfs. Van Soest: "Ik heb eerder mijn best gedaan de rekensommen te achterhalen waarop de plannen van Delta gebaseerd waren. De kosten, en wat je eraan kunt verdienen. Die heb ik niet boven tafel kunnen krijgen."

De energieprijzen zijn te laag, zegt Delta. Het kan alleen als andere energievormen duurder worden, via een extra vervuilingsbelasting.
"Op zichzelf klopt dat. Zonder dergelijke maatregelen is er geen marktpartij die erin stapt. Maar ik denk dat er nog iets anders aan de hand is. Dat gevoel bekroop me al toen ik een jaar geleden bij Delta was."

Namelijk?
"Ik denk dat het Delta niet om de centrale zelf te doen is, maar om de vergunning. De waarde van het bedrijf schiet daarmee omhoog. Mocht het uiteindelijk tot een verplichte splitsing van netwerk en productiebedrijf komen (de splitsingswet liep vorige zomer averij op, red.), dan ligt het voor de hand dat het productiebedrijf van Delta moet worden overgenomen. Want zelfstandig is het te klein. Een vergunning voor een nieuwe kerncentrale is dan een mooie bruidsschat, bijvoorbeeld voor het Franse EDF. Delta zegt nu ook gewoon door te gaan met de vergunningsprocedure."

Een nieuwe kerncentrale is voorlopig niet aan de orde?

"Misschien ontstaat er enige ruimte. Duitsland stopt met kernenergie, België nu ook. In elk geval houden energiebedrijven graag hun opties open. Maar de komende tien jaar gaat er echt geen spade de grond in, ook al heeft het kabinet nog zo'n haast. En als er al een centrale wordt gebouwd in Borssele, dan in elk geval niet door Delta zelf."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden