Baardmannetjes zijn niet altijd mannetjes Beeld Koos Dijksterhuis

Natuurdagboek

Het baardmannetje is een van de leukste vogels

Een van de leukste vogels die we hebben is het baardmannetje. Baardmannetjes komen het hele jaar in Nederland voor, in en rond rietvelden. Ze hebben een schattig, mollig lijfje met een kort snaveltje, waaruit een lange staart steekt. Dat doet hen lijken op die andere vliegende lolly’s: staartmezen. Daarom werden baardmannetjes vroeger baardmezen genoemd. Maar het zijn geen mezen.

Baardmannetjes zijn trouwens niet altijd mannetjes. Baardmannetjesvrouwtjes missen de baarden waar de mannetjes naar zijn genoemd – daarin komen ze overeen met mensen. De mannetjes van baardmannetjes zijn oranjebruin met wat zwart en wit op de vleugels en met een grijze kop, waarop tussen de kraaloogjes en de gele snavel twee zwarte, smalle driehoeken naar beneden wijzen.

Die zwarte driehoeken lijken op hetzij een hangsnor, hetzij bakkebaarden. Daar dankt de soort zijn naam aan. De naam hangsnor had ook gekund, al zou dat verwarring kunnen geven met een andere rietvogel: de snor, die geen snor draagt maar een snorrend geluid voortbrengt.

Roepen als een tinkelbel

Baardmannetjes brengen geen snorrend geluid voort, maar houden voortdurend onderling contact met een tinkelende roep: “Djing!” Als belletjes rinkelen ze door het riet, waarbij ze vaak onzichtbaar blijven. Als je geluk hebt, zie je soms even een baardmannetje hoog aan een rietstengel hangen, of een eindje over het riet heenvliegen. Maar meestal moet je het doen met het getinkel.

Een vriend en ik prijzen ons dan ook gelukkig als we een half uur lang omgeven worden door een groep van misschien wel honderd baardmannetjes, die zelfs het riet verlaten om op wat gras en zand zaadjes op te pikken. Ik heb vrij vaak baardmannetjes gezien, maar nog nooit nog zoveel, nog nooit zo langdurig en nog nooit zo dichtbij.

Ondanks mist, grassprieten, riethalmen en de onwaarschijnlijke beweeglijkheid van de baardmannetjes en -vrouwtjes lukt het ze op de foto te zetten.

Iedere dag verwondert bioloog Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden