Natuur in crisis

Het aantal wilde vogels in de Verenigde Staten daalt rap

De ortolaan komt in Nederland niet meer voor. In Frankrijk wordt de vogel gezien als een delicatesse – onder meer oud-president François Mitterand was gek op in armagnac gedrenkte ortolaan. Het eten van ortolaan is in de EU nu verboden. Beeld Yves Hoebeke

Noord-Amerika telt anno 2019 drie miljard minder wilde vogels dan in 1970. Dat is een teruggang van bijna een derde. 

Dat schrijven Amerikaanse en Canadese wetenschappers in het tijdschrift Science. Aan de hand van tellingen, gegevens van weerradars en computermodellen hebben de wetenschappers voor 529 verschillende, algemeen voorkomende vogelsoorten berekend hoe hun populatie zich heeft ontwikkeld. Zij concluderen dat er in 1970 zo’n 10 miljard vogels in de VS en Canada leefden en nu nog ruim 7 miljard. Van alle soorten vogels is het aantal weidevogels het meest afgenomen.

De onderzoekers spreken van schokkende resultaten, omdat de teruggang zich breed manifesteert. Alledaagse vogels als de lijster en de spreeuw lijken te verdwijnen. Juist dit soort dieren speelt een essentiële rol in het ecosysteem: ze verspreiden zaden en bestuiven bloemen.

Ortolaan, duinpieper en klapekster

Hoewel het onderzoek zich niet richtte op de oorzaken van de afname, vermoeden de wetenschappers dat een combinatie van factoren de dieren de das omdoet: jacht door mensen en huiskatten, het verdwijnen van leefgebied (omdat het landbouwgrond of bebouwing is geworden) en pesticiden.

Niet eerder werden de gegevens van weerradarstations (die registreren hoeveel vogels voorbijvliegen) gebruikt om de vogelpopulatie in kaart te brengen. Volgens de onderzoekers bevestigen de gegevens het beeld dat uit tellingen van vrijwilligers naar voren komt: er zijn steeds minder vogels. 

Uit eerder onderzoek blijkt ook dat in Europa het aantal vogels afneemt. In Nederland geldt dat volgens de jongste Vogelatlas (2018) vooral voor weidevogels en duin- en kustvogels. De ortolaan, de duinpieper en de klapekster komen in Nederland al niet meer voor. De patrijs, de grutto en de veldleeuwerik zijn vrijwel verdwenen. 

Lees ook:
Wat is volgens Jelle Reumer de ideale tuin voor tuinvogels?

Ik heb goede vrienden die in de buurt van Winterswijk midden in het bos wonen. Met dank aan vetbollen, pindakaas en andere lekkernijen is hun tuin een vogelparadijs. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden