DE GROENE GIDS

Help, mijn cv-ketel is kapot. Tijd voor de warmtepomp?

Ter illustratie Beeld Brechtje Rood
Ter illustratieBeeld Brechtje Rood

Hoe voortvarend moet je zijn bij de aanschaf van een warmtepomp? Dat hangt onder meer af van de woningisolatie.

Frank Straver

Liever nu dan op een ijskoude winterdag. Maar balen is het altijd, als de cv-ketel het begeeft. Het geeft rompslomp, kosten. Nu het Klimaatakkoord er ligt, komt daar nog een prangende vraag bij. Is het niet slim, of zelfs noodzakelijk om de ouderwetse cv-ketel in te ruilen voor een groene warmtepomp? Alle 7 miljoen huizen moeten tenslotte aardgasvrij worden.

Op termijn, reageert Diederik Samsom, die bij het Klimaatakkoord plannen voor gasloze bouw opstelt. Ook wijst hij erop dat alleen de (4 miljoen) woningbezitters voor een dilemma staan bij ketelpech. "Voor alle anderen geldt: bel de verhuurder." Corporaties moeten, per straat en wijk, duurzame oplossingen gaan bieden aan huurders.

Subsidie "Alleen wie een nieuwbouwhuis bezit, met uitstekende isolatie, kan direct een all electric warmtepomp overwegen", zegt Marlon Mintjes van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Woningen die er korter dan tien jaar staan zijn daar technisch goed op uitgerust. De kosten liggen wel flink hoog. Een traditionele cv-ketel kost grofweg 1500 euro, een (lucht)warmtepomp is vanaf 6500 euro te koop. Wel is 2500 euro subsidie aan te vragen en verdient de elektrische warmtepomp zich terug, omdat de (hoge) gasrekening wegvalt.

Maar het gros van de woningen is ouder en dermate slecht geïsoleerd dat een warmtepomp zo hard zou moeten ronken om warmte te genereren (uit lucht of bodem), dat het juist slechter uitpakt voor het milieu, afgezet tegen de traditionele cv-ketel. De elektriciteitsvraag kan dusdanig hoog uitvallen dat de maandelijkse nota ook niet omlaag gaat. "Dus: begin met goede isolatie", zegt Mintjes. "Altijd."

Wie inderdaad de vloer, muren en het dak wil aanpakken, maar later pas, kan tijdelijk een cv-ketel huren, als de oude stuk gaat. Zodra de isolatie goed is (energielabel B of A), kan die huurketel alsnog plaatsmaken voor een warmtepomp.

Buitenunit

Is isolatie aangebracht maar nog steeds niet optimaal, dan kan een zogeheten hybride warmtepomp aantrekkelijk zijn, zegt Mintjes. Die draait deels op gas, maar alleen als het koud is. Verder verwarmt hij het huis met een luchtpomp op stroom. Voor die buitenunit moet een kast van zo'n 80x60x25 centimeter passen op het balkon, dak of in de tuin, tipt Samsom.

Terwijl bewoners zich oriënteren op zulke groene opties, zitten gemeenten ook niet stil. In 2021 moet elke gemeente een toekomstplan afronden om huizen aardgasvrij te maken. Informeer altijd even of daar al wat over bekend is, adviseert Mintjes. Zeker doen, beaamt Samsom. Want tal van gemeenten, de steden vooral, werken aan plannen voor collectieve warmtenetten. Bijna één op de tien huizen kan binnen tien jaar aansluiting op een collectief warmtenet verwachten, aldus Samsom. "Als je het niet weet, maar je woont in een dichtbebouwde wijk met redelijk veel corporatiewoningen, neem dan geen risico en huur een ketel of koop er eentje met 'van gas los garantie'. Er zijn al installateurs die die optie aanbieden. Over enkele jaren wissel je de ketel dan in voor de warmtewisselaar, en klaar."

Milieuwinst

Hier allemaal nooit bij stilgestaan, of hing de monteur recent gewoon een nieuwe cv-ketel op? Totaal geen ramp, zegt Samsom. Een warmtenet ligt er op zijn vroegst over acht jaar. "Dus je hoeft nooit een gloednieuwe ketel weg te gooien." Trouwens, ook een nieuwe gasketel betekent vaak milieuwinst, omdat ketels efficiënter worden.

Wie thuis doorpakt met verduurzaming (vaarwel cv-ketel!) krijgt van Samsom de raad: vergeet de isolatie nooit. Een hybride (huur)warmtepomp is in een wat oudere woning pas écht gunstig als de bewoner dak, ramen, muren en vloer isoleert. "Doe je dat niet, ook geen man overboord, maar dan is je hybride warmtepomp vooral een dure cv-ketel en bespaar je niet op de energierekening." De warme zomertijd is het handigst om te isoleren en installeren, tipt Samsom, ruim voor het koude stookseizoen.

Dit was de eerste aflevering van de nieuwe rubriek 'Groene Gids'. Heeft u een praktische vraag over milieubewust(er) leven? Mail naar: groenegids@trouw.nl

Lees ook:

Zet niet alleen in op de warmtepomp

Nederland wil van het gas af. We kijken echter te weinig naar echt duurzame alternatieven, betoogt Marco van Schaik, adviseur water en energie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden