null Beeld

Tuinieren metLoethe Olthuis

Heb je een kleine tuin, een balkon of een dakterras? Maak je eigen minivijver!

Loethe Olthuis

De vorige eigenaars van mijn tuin lieten een ingegraven, kunststof bak achter. Dat is nu een kleine, heldere vijver waarin zelfs salamanders huizen, de kippen en merels gebruiken hem als drinkbak. Ook wordt mijn tuin begrensd door een weelderige boerensloot, waar een kikkerkoor op warme avonden serenades geeft. Kortom: water in de tuin is fijn.

Heb je een kleine tuin? Een balkon of een dakterras? Maak je eigen minivijver! Je kunt alles gebruiken wat waterdicht is: een speciekuip, een halve waterton, zinken teil, plantenbak of een ‘officiële’ vijverbak. Een vijver op je balkon kan van lichtgewicht kunststof zijn.

Voor een helder vijvertje met planten is 30 cm al diep genoeg. Wil je kikkers en salamanders laten overwinteren, heb je minstens 80 cm diepte nodig. In een tuin kun je je vijver het beste ingraven, dan is-ie beter bestand tegen zowel warmte als vorst. Geen volle zon! Leg hem in de ochtendzon of halfschaduw.

Muggenlarven kunnen niet tegen bewegend water: een klein zuurstofpompje helpt al. Zet ‘m niet te hard, daar houden drijfplanten niet van.

Leg op de bodem een laag schoon grind, keitjes, lavakorrels of vijversubstraat (poreuze stenen). Zand, ook speciale vijveraarde, maakt het water troebel. Vul je vijvertje met kraanwater. Regenwater is te zuur en in slootwater kunnen allerlei ongezonde bacteriën zitten.

Wees niet zuinig met vijverplanten! Ze maken je vijver en zijn essentieel voor helder water. Zuurstofplanten zoals hoornblad, glanzend fonteinkruid en brede waterpest gaan algengroei tegen. Koop moerasplanten in een handig mandje, dat je alleen in het water hoeft te laten zakken. Leukerds zijn dwergkalmoes, watermunt, moerasvergeet-me-nietje of snoekkruid. Tenslotte drijfplanten. Ik vind zelf de gele of witte bloemetjes van inheemse kikkerbeet en krabbescheer leuker dan waterlelies.

Dieren als kikkers en watersalamanders komen vanzelf. Zorg bij een ingegraven vijvertje voor geleidelijk aflopende kanten, dan kunnen ze in en uit het water. Met genoeg zitplekken, zoals drijf- en moerasplanten, komen er zeker vlinders, bijen en libellen buurten. Kikkers en libellelarven eten muggenlarven. Fijn, omdat muggen eitjes in stilstaand water leggen.

Tuincentra verkopen nog steeds exotische, woekerende vijverplanten zoals watersla, waterhyacint, parelvederkruid en waterwaaier. Gooi waterplanten daarom nooit in de sloot! Hier kun je de Veldgids invasieve waterplanten in Nederland downloaden.

Vissen horen niet thuis in een minivijver. Te weinig ruimte en ze vervuilen het water. Waterslakken eten algen: haal ze eventueel uit de sloot.

Tenslotte: hoe onderhoud je je vijver? Haal regelmatig het teveel aan alg weg en vul je vijvertje zo nodig bij. Je zult zien: na een tijdje ontstaat er vanzelf een evenwicht.

Loethe Olthuis is journalist en auteur van Duurzaam handboek voor de luie tuinier (2020). Ze geeft wekelijks tips over tuinieren zonder blaren of gifspuit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden