Natuurdagboek Koos Dijksterhuis

Hé, daar is de beflijster op herfsttrek

Mijn dag is goed. Wij zitten in ons huisje op Schiermonnikoog, waar het bijna de hele dag regent. Geeft niks, we hebben veel te lezen en te schrijven en de druppels tikken knus op het dak.

Het ene raam biedt uitzicht op de vetbol en het zaadbakje, een ensemble dat het middelpunt van belangstelling is voor tientallen zangvogels. Het andere raam biedt uitzicht op gras en bosrand, waar zanglijsters en koperwieken hippen en fladderen. Merels zitten er nauwelijks – die zijn de klap van de vogelziekte Usutu nog niet te boven.

De gevederde drukte barst helemaal los zodra het droog wordt en de avondzon nog even komt knipogen. Zanglijsters en koperwieken zijn een feest om naar te kijken. Hoe snel die beesten lijsterbessen plukken en naar binnen werken!

Hoe kan dat?

Maar hé, wat vliegt daar de bosjes in? Een merel? Hij is wel bijna zwart. En groter dan een spreeuw. Nee kijk, daar is ie weer. Bijna zwart maar toch nog donkergrijs, met een verenpatroon als dakpannetjes, en lichtgrijze vleugels. Het lijkt wel een beflijster! Maar hij heeft geen bef, hoe kan dat? Oh het is vast een jonge vogel, afgelopen lente geboren en nu op zijn eerste herfsttrek. Helemaal alleen tussen die twee andere lijstersoorten? Dat moet toch zoiets zijn als het voor een mens zou zijn om op te trekken met een groep chimpansees en bonobo’s.

Kijk nou, een tweede beflijster! Een volwassen mannetje met prachtige, witte slab als een maan over zijn borst gedrapeerd. Geweldig, wat een leuke waarneming, in de tuin nog wel, met een beker koffie in de ene en een kijker in de andere hand.

Beflijsters broeden in de Alpen en de Karpaten, in Schotland en in Scandinavië. Die noorderlingen passeren Nederland op hun trek; de Scandinaviërs strijken uitgeput neer op het eerste land dat ze tegenkomen: Schiermonnikoog, waar ze relatief vaak worden gezien. Vooral in de lente, trouwens. Het is mijn eerste herfstwaarneming. Mijn dag is goed!

Iedere dag verwondert bioloog Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden