'Halveer voetafdruk om soorten te redden'

Foto © Thinkstock

Het verdwijnen van soorten dieren, planten en ecosystemen schaadt de economie. Wie daar niets aan doet, betaalt later een hoge prijs, zeggen de leden van een werkgroep die adviseert over biodiversiteit. Hun rapport 'Groene Groei' wordt vandaag op het hoofdkantoor van werkgeversorganisatie VNO-NCW aangeboden aan het kabinet.

In 2020 mogen er geen soorten dieren, planten en ecosystemen meer verloren gaan, stelt de 'Taskforce Biodiversiteit en Natuurlijke Hulpbronnen'. Dit moet centraal staan bij het beleid van de overheid en van bedrijven.

De westerse mens gebruikt nu meer natuurlijke hulpbronnen dan de aarde kan aanvullen. Nederlanders leggen gemiddeld drie keer een groter beslag op de natuurlijke hulpbronnen dan er beschikbaar is. Volgens het rapport moeten bedrijven, overheid en burgers er naar streven om de ecologische voetafdruk in 2030 te halveren. De aanpak moet ertoe leiden dat het evenwicht in 2050 is hersteld en dat de balans weer positief wordt; de voetafdruk moet passen bij de draagkracht van de aarde.

"Onze economie draait op het gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Afname van biodiversiteit leidt tot de vernietiging van deze bronnen", schrijft de werkgroep. "Het is hoog tijd om de bakens te verzetten en de omslag te maken van interen op natuurlijk kapitaal naar een groene groei."

Volgens het rapport moet de overheid het belastingsysteem vergroenen: wie innoveert en nieuwe schone producten maakt, betaalt minder belasting en de vervuilers in de economie moeten juist meer betalen. Op die manier wordt de druk op het milieu in de kosten van producten verwerkt. Een andere manier om dat te doen is een heffing op het onttrekken van grond aan de open ruimte, zoals de werkgroep aanbeveelt.

De omslag is volgens de opstellers 'niet alleen een kwestie van beschaving', maar ook van 'eigenbelang'. Door beter om te gaan met ecologie en te investeren in het onderhoud daarvan kunnen bedrijven blijven beschikken over grondstoffen en nieuwe producten. Het kabinet moet eraan bijdragen dat bedrijven daarvoor plannen opstellen.

Het rapport 'Groene Groei' is gemaakt door een werkgroep onder leiding van oud-milieuminister Hans Alders. De groep werd aan het werk gezet door het vorige kabinet. Lid van de groep zijn onder anderen vertegenwoordigers van dierenvoerbedrijf Nutreco, vervoersonderneming TNT, de gemeente Amsterdam, Natuurmonumenten, boerenorganisatie LTO, ontwikkelingsorganisatie Solidaridad en Wageningen Universiteit.

Lees ook: 'Dit kabinet moet groener beleid van bedrijven meer stimuleren'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden