Buitenmens

‘Haal ze in!’

Uiterst links: Lucas Beeld Jörgen Caris
Uiterst links: LucasBeeld Jörgen Caris
Catrien Spijkerman

Lucas Touw (acht jaar, nummer 113) had bijna gewonnen. “Vlak voor de finish struikelde ik over een boomstronk ofzo. Ik stond meteen op en rende door.” Hij werd tweede, een jongen van een andere atletiekvereniging won in de regiokampioenschappen West-Brabant. “Die twee mannekes wisselen elkaar steeds af”, zegt Lucas’ moeder Karin de Wild (43). Lucas: “Ik ken hem wel, ik heb eens aan een vriendje gevraagd wie hij is. We zeggen aan het begin wel ‘hoi’ tegen elkaar.” Het maakte hem trouwens niet uit, vertelt Lucas. Van zijn eigen club was hij de beste, en kreeg hij alsnog een medaille. Net als zijn drie zussen en zijn moeder, die ook allemaal op het erepodium eindigden. Alleen zijn vader viel dit keer niet in de prijzen – die werd vierde.

Elke zaterdag gaat de hele familie met atletiekvereniging Achilles in Etten-Leur het bos in om te trainen, en doordeweeks zijn ze op de atletiekbaan te vinden. Moeder De Wild: “Ze doen er allemaal ook nog een activiteit naast, de jongste dochter rijdt paard. Eind vorig jaar zei ze ineens: ‘Mama, ik wil ook iets aan mijn conditie doen.’” Grinnikend: “Ze is acht! Maar goed, zo ging ook zij op atletiek.”

Als Lucas zelf niet aan de beurt is, moedigt hij zijn zussen aan. “Ik roep meestal: ‘Kom op!’ en ‘Haal ze in!’” Zelf vindt hij het ook fijn als ze voor hem klappen. “Als ik ze hoor aanmoedigen, word ik blij en kan ik sneller.”

Tijd gaat lekker naar buiten. Tips? tijdpost@trouw.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden