natuurdagboek

Grote diertjes mogen niet dood

Verhongerde edelherten.Beeld Koos Dijksterhuis

Over de Oostvaardersplassen heb ik veel geschreven. Uit vrees mezelf te herhalen hield ik me nu afzijdig van het welles-nietes-gebazel de afgelopen weken. Zelf vind ik welles noch nietes, maar de verwoesting van voorheen een van Europa's mooiste natuurgebieden gaat mij zeer aan het hart. Dus zal ik er toch nog maar een keer over schrijven.

De dichtheid aan grote grazers in de Oostvaardersplassen evenaart die in de intensieve landbouw. De uitgezette koeien, paarden en herten eten alles op wat er groeit en vertrappen de rest. Het resultaat is een doodse woestenij van overbegraasd grasland.

Zonder wetenschappelijke onderbouwing hebben de beheerders die doodse woestenij jarenlang een succesvol voorbeeld van wildernis genoemd, en overal wordt die mythe voortgeëchood. Als de beheerder nu zou toegeven dat het project jammerlijk is mislukt, betekent dat gezichtsverlies. Toch wordt dat zo langzamerhand onvermijdelijk, nu de killing fields tot een volksopstand leiden. Maar ook de volkswoede mist ieder wetenschappelijk inzicht.

Konijnen

Bijna niemand ontstak in woede toen de gefokte grote grazers de reeën, hazen, konijnen, woelmuizen, ringslangen, vlinders, bijen en broedvogels met hun graaslust verdreven. Geen dierenvriend treurt om bijen, muizen of konijnen.

Zelfs de uitgehongerde Heck-runderen weten de dierenvrienden niet te mobiliseren. Daarvan zijn er nog maar een stuk of honderd. Ze leggen het af tegen de vraatzucht van de edelherten. En herten, zowel edelherten als die andere soort in de duinen, mogen van dierenvrienden niet doodgaan, net als paarden. 

Is het omdat herten en paarden edele dieren zijn? Nee, want zeehonden mogen ook niet doodgaan. Ligt het aan hun aaibaarheid? Nee, want konijnen zijn ook aaibaar. Ik kan maar één voorwaarde bedenken waaraan herten, paarden en zeehonden voldoen en de rest niet: het zijn grote dieren die met een verkleinwoord worden aangeduid: hertjes, paardjes en zeehondjes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden