Groot-Britannië experimenteert met 'oplaadwegen' voor elektrische auto's

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

De elektrische auto belooft het einde van rokende uitlaten. Maar menig chauffeur heeft geen zin in oplaadpunten, de afstand daarnaar en de rijen ervoor. De Britse regering gaat daarom exiperimenteren met 'oplaadwegen'.

redactie

Groot-Brittannië trekt de komende vijf jaar 500 miljoen pond uit om ervoor te zorgen dat zij met deze technologie voorop blijven lopen. De regering stopte eerder al 200.000 pond in een onderzoek naar de haalbaarheid van de oplaadweg. Omdat de uitkomst gunstig was, start de regering nu een experiment dat achttien maanden duurt.

'Keerpunt in de geschiedenis'
Zuid-Korea heeft al twee jaar een weg van twaalf kilometer die elektrische auto's oplaadt als zij eroverheen rijden. Toen deze weg werd geopend, noemde de initiatiefnemer Dong-Ho Cho dit een 'keerpunt in de geschiedenis van de elektrische auto'.

Draadloos opladen is nu al mogelijk voor telefoons en ook voor bussen. De technologie die hiervoor gebruikt wordt heet SMFIR - dat staat voor shaped magnetic field in resonance. Via magnetische velden die in spoelen in zowel de weg als de auto zitten, wordt de auto opgeladen.

Het eind van het oplaadpunt?
Is de gebruiker van de elektrische auto over een aantal jaar niet meer gebonden aan dat dekselse oplaadpunt? Daarover verschillen de meningen. Hoewel de effectiviteit van draadloos opladen is bewezen, klinkt er nog veel kritiek: zo makkelijk als het lijkt, is het geenszins.

Wil een elektrische auto al rijdend worden opgeladen, dan is extra apparatuur nodig. Dat kost veel geld. "In deze technologie zit veel potentie voor publiek vervoer, maar voor elektrische persoenauto's zijn de kosten van het aanbrengen van dergelijke systemen in auto's en wegen onbetaalbaar," zei Paul Nieuwenhuis van de Cardiff University tegen de BBC.

Voor de Bitse overheid lijken die kosten, gezien de bedragen, in ieder geval het probleem niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden