Tapas ClimáticasKlimaattop Madrid

Greta kennen we, maar daar was ook Hilda

Hilda Flavia Nakabuye van de Fridays for Future-beweging Beeld Getty
Hilda Flavia Nakabuye van de Fridays for Future-bewegingBeeld Getty

In ‘Tapas Climáticas’ bericht Trouw vanuit de marge van de Klimaattop in Madrid.

Zelfs toen bouwvakkers de boel afbraken, afgelopen weekeinde, bleven ze kleven. Jongeren, uit alle windstreken, gingen er de afgelopen twee weken helemaal voor, op de VN-klimaattop. Honderden van hen maakten samen zoveel kabaal, uit woede over het stroperige overleg, dat ze uit de conferentie werden gezet. Eenmaal afgekoeld mochten ze weer naar binnen.

Waar je ook keek in Madrid: jongeren op de vloer, in een kring vaak. Ze bespraken: hoe voeren we de druk op? De onderhandelaars zagen de ‘COP25’ misschien als een tussenoverleg, in hún ogen was de top een kans, om de toekomst op aarde veilig te stellen. Ze kregen complimenten, schouderklopjes. Politici wilden met ze op de foto.

‘We zijn geen dierentuinbeesten’

“We zijn hier niet voor jullie vermaak”, waarschuwde een woordvoerder van Fridays for Future, de groep van Greta Thunberg (16). “We zijn geen dierentuinbeesten om naar te kijken. Jullie moeten niet zeggen: ach gut, daar loopt de hoop voor de toekomst.” Daar laatste gebeurde wel toen Thunberg in Madrid arriveerde, zeker toen ze net uit de trein stapte. Naarmate ze alle podia meermaals beklommen had, bekoelde die obsessie wel iets.

Intussen trok een ‘collega-activist’ aandacht: Hilda Flavia Nakabuye (22) uit Oeganda. “Ik ben hier gekomen om miljoenen Afrikaanse jongeren te vertegenwoordigen.” In Oost-Afrika lijden mensen, dieren en natuur onder extremer weer als gevolg van klimaatverandering, verklaarde ze. “Het raakt me dat westerse media daar zo stil over zijn. Wij verdienen het niet om te lijden onder een crisis die wij niet veroorzaakten”, zei ze, als sneer richting de vuilste rijke landen. Hilda wil blijven staken. “Ook voor de komende generatie.” Ze kreeg een staande ovatie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden