Greenpeace: in 2050 zijn fossiele brandstoffen overbodig

Windmolens reiken boven het wateroppervlakte van de Noordzee.Beeld anp

Wind, zon, biomassa en aardwarmte. Volgens Greenpeace kunnen we in 2050 volledig zijn overgestapt op duurzame brandstoffen, zonder dat dit ten koste gaat van de economie. De milieuorganisatie rekent het ambitieuze scenario voor in een nieuwe versie van het invloedrijke rapport 'Energy (r)evolution'.

Greenpeace stelt dat 2050 het vroegst mogelijke moment is om afscheid te nemen van alle fossiele brandstoffen. Dat is een aanzienlijk verschil met tien jaar geleden, toen de organisatie nog dacht dat de helft van alle energie tegen die tijd duurzaam opgewekt zou kunnen worden. Maar inmiddels zijn de kosten voor duurzame energie zo sterk gedaald, dat de organisatie een frisse wind door de berekeningen kan blazen.

De overstap naar hernieuwbare energie kost in eerste instantie veel geld, maar betaalt zich uiteindelijk ruimschoots terug, zo becijferde Greenpeace in het rapport. Het rapport kwam in 2005 voor het eerst uit en wordt steeds geactualiseerd. Tot 2050 komen de kosten uit op 64.600 miljard dollar, ofwel 1.660 miljard dollar per jaar. Dat geld moet volgens Greenpeace onder meer worden geïnvesteerd in het verplaatsen van verouderde energiecentrales, het aanboren van aardwarmte en het omzetten van duurzaam opgewekte stroom in waterstof.

Investeren in stoofjes en aardwarmte
Een grote herziening van de investeringen is volgens Greenpeace nodig om de beoogde doelen te bereiken. Zo moet er in de warmtesector geïnvesteerd worden in eenvoudige stoofjes voor biomassa en ongeglazuurde zonnecollectoren, tot geavanceerde systemen om aardwarmte mee te winnen. Greenpeace schaalt de kosten hiervoor in op 429 miljard dollar per jaar.

Beeld anp xtra

Het zijn, zo op het eerste gezicht, astronomische bedragen. "Maar de investeringen worden ruimschoots gedekt door toekomstige besparingen op de kosten van fossiele brandstoffen", zegt Erik Suik van Greenpeace. Die komen volgens het rapport neer op 1.100 miljard per jaar.

Meer banen
Daarnaast voorziet Greenpeace een stevige banengroei. Volgens het 'groene' scenario kan duurzame energie in 2030 al voor 87 procent van de banen in de totale energiesector zorgen. De zonnepanelenindustrie kan 9,7 miljoen banen creëren (evenveel als het aantal banen in de kolenindustrie op dit moment), en het aantal banen in de windindustrie zal vertienvoudigen naar 7,8 miljoen, zo voorspelt de organisatie.

Volgens Greenpeace zijn er geen 'grote economische of technische bezwaren' om in 2050 volledig over te stappen op duurzame energie. "Het is nu aan politieke leiders en het bedrijfsleven om de industrie te sturen en de consument te beïnvloeden."

Schizofreen
Niet alle partijen staan echter te popelen om de ambitieuze plannen van Greenpeace uit te voeren. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) stelt in een vandaag verschenen rapport dat grote landen nog volop ruimte hebben om te snijden in de subsidies voor fossiele brandstoffen, maar dat ze 'schrikbarend traag' zijn in het nakomen van hun beloften.

"We zijn volkomen schizofreen", zei Oeso-secretaris-generaal Angel Gurria tijdens een persconferentie. "We proberen om de uitstoot te verminderen én we subsidiëren het verbruik van fossiele brandstoffen. Steun voor fossiele brandstoffen lijkt over zijn hoogtepunt heen, maar de wereldwijde vooruitgang blijft alarmerend langzaam."

Nog niet te laat
Ook Greenpeace zelf heeft geen hoge pet op van de Europese milieuplannen. Europa wil voor 2030 de uitstoot van CO2 met 40 procent terugdringen. Dat is minder dan de 55 procent die Greenpeace mogelijk acht. "Europa kan en moet veel meer doen om de omslag naar duurzame energie te maken", zegt Suik. "De ambities van de Europese Unie voor de mondiale klimaattop die vanaf eind november in Parijs plaatsvindt zijn veel te laag."

Toch heeft Suik hoop voor de toekomst. "Wat wel zeker is: het is nog niet te laat. We kunnen klimaatverandering binnen de perken houden als we snel de omslag en de daarvoor benodigde politieke keuzes maken. Voor het eerst zien we een brede, wereldwijde klimaatbeweging van burgers, bedrijven en civil society organisaties die hierom roept - van de paus tot aan het Pentagon."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden