Greenchoice hield miljoenen achter

Archieffoto. Beeld AFP
Archieffoto.Beeld AFP

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) legt energiebedrijf Greenchoice een boete op van 7,2 miljoen euro. Het bedrijf, dat duurzame energie aanbiedt, heeft in totaal acht miljoen euro ten onrechte niet aan zijn klanten terugbetaald.

Dorien Pels

Greenchoice heeft het boetekleed aangetrokken; de directie, bestaande uit de twee oprichters en tevens aandeelhouders, treedt per direct af. Al het geld is inmiddels terugbetaald aan benadeelde klanten.

Het is de hoogste boete die de NMa oplegt sinds de energiemarkt in 2004 is geliberaliseerd. Greenchoice is een van de nieuwkomers. Van 2005 tot 2011 had Greenchoice volgens de NMa het bewuste beleid om klanten, als zij overstapten naar een andere leverancier, geen eindafrekening te sturen als zij nog geld van Greenchoice tegoed hadden, tenzij klanten er zelf om vroegen. Veelal realiseerden mensen zich niet dat zij nog geld moesten terugkrijgen.

Het gaat volgens de NMa om duizenden rekeningen die Greenchoicemedewerkers in opdracht van de directie achterhielden. Als de klanten Greenchoice nog een bedrag schuldig waren, kregen zij hun eindafrekening wel ongevraagd in de bus.

Peter Plug van de Energiekamer, onderdeel van de NMa: "De boete moest, vonden wij, zodanig hoog zijn dat de directeuren dit direct in hun portemonnee voelen. Tegelijkertijd blijft het bedrijf economisch wel intact. Met de producten van Greenchoice is namelijk niets mis, integendeel, die zijn een verrijking voor de markt."

Greenchoice ontkent dat het bedrijf bewust geld achterhield. Volgens een woordvoerder was het lastig om uit te zoeken of de opgegeven meterstanden klopten en werd het afhandelen van de eindafrekeningen daarom op de lange baan geschoven. "Wij erkennen dat we fouten hebben gemaakt in onze procedures. Van verrijking of iets dergelijks was geen sprake. Het geld stond al die tijd gereserveerd." Het bedrijf vindt de boete te hoog en overweegt die aan te vechten.

Greenchoice boekt succes met het goedkoop aanbieden van duurzame energie. De nu afgetreden directeur Michiel Rexwinkel stond dit jaar op plaats 65 in de Duurzame 100 van Trouw, de ranglijst van invloedrijke duurzame Nederlanders.

Lees ook: Duurzaam energiebedrijf hield jarenlang geld van klanten achter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden