Natuurdagboek Koos Dijksterhuis

Gratis biebboekje doet Wolkers’ werk tekort

Als beginnend schrijver wilde ik 25 jaar geleden Jan Wolkers interviewen over natuur in zijn werk. Ik las zijn romans en verhalen en zijn dagboek over Rottum. Zelf was ik een week op Rottumeroog geweest en ik genoot daar net zo van als Wolkers van Plaat. Ook ’s mans gereformeerde achtergrond deelde ik.

Op mijn christelijke school mocht Wolkers op de lijst, maar gestimuleerd werd dat niet. Ik las zijn boeken pas toen ik het huis uit was. Er kwamen geslachtsdelen en -daden in voor, als onvermijdelijk deel van het leven. En waar geleefd wordt, vallen doden – Wolkers schreef met verve over dood en verderf.

Ik herinner me uit Terug naar Oegstgeest een visser die vers aas wil. Hij snijdt met een oculeermesje een luikje in het schild van een levende krab en wipt daar vlees uit. Omdat de krab hinderlijk spartelt, snijdt de visser diens poten en scharen af. De jonge hoofdpersoon ziet de stompjes bewegen. In zijn verslag over Rottumerplaat beschrijft Wolkers de hardloopwedstrijd die hij organiseert voor oorwurmen. De winnaar mag de nacht doorbrengen in de handdoek die Wolkers om het onderlijf droeg.

Nu delen de bibliotheken een bundeltje Wolkers uit, Winterbloei, vanwege het Lezersfeest met thema duurzaamheid. Gek genoeg is het deels gevuld met stukken van hedendaagse auteurs. Alleszins leesbaar, maar me dunkt dat de maestro zelf genoeg schreef om een Dikke van Wolkers mee te vullen. Zou de samensteller Wolkers’ boeken wel allemaal gelezen hebben? Ja, want dat is Wolkers’ biograaf Onno Blom. Er staan mooie fragmenten in Winterbloei, maar zoveel natuurpassages ontbreken. Misschien omdat ze wel over natuur, maar niet echt over duurzaamheid gaan.

Zaterdagmiddag leid ik van twee tot vier uur in de Stadsbibliotheek Gouda, in de Chocoladefabriek, een bijeenkomst over Wolkers, natuur en duurzaamheid. Wees welkom. Destijds zocht ik Wolkers op in het telefoonboek van Texel. Hij nam op maar had geen tijd. “Bel over twee maanden nog eens.”

Iedere dag verbaast natuurschrijver Koos Dijksterhuis zich over wat groeit en bloeit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden