'Goede doelen zijn steeds afhankelijker van steun loterij'

Vertegenwoordigers van de goede doelen poseren donderdag voor een groepsfoto tijdens het Goed Geld Gala in het Rijksmuseum in Amsterdam. Beeld anp
Vertegenwoordigers van de goede doelen poseren donderdag voor een groepsfoto tijdens het Goed Geld Gala in het Rijksmuseum in Amsterdam.Beeld anp

INTERVIEW - Een recordbedrag van bijna 284 miljoen euro heeft de Nationale Postcode Loterij gisteren uitgedeeld aan 85 goede doelen. En waar de overheid zich steeds verder terugtrekt, is de steun van dit fonds juist met vijf procent toegenomen.

"We merken dat ons geld steeds belangrijker wordt", zegt Marieke van Schaik. Zij is als managing director van de Postcode Loterij verantwoordelijk voor de financiering van goede doelen.

"Het aantal aanvragen neemt licht toe, maar we zien de afhankelijkheid vooral terug in de teleurstelling bij de doelen die géén geld krijgen. Vroeger konden organisaties met onze financiering iets extra's doen. Nu maakt onze bijdrage onderdeel uit van hun basis, en als die wegvalt, is dat ernstig."

Toch is Van Schaik optimistisch. "Ik merk dat er bij veel organisaties een nieuwe wind waait. We hebben plannen onder ogen gehad die innovatief zijn en waarin duidelijk naar de samenwerking met andere organisaties wordt gezocht."

Groene projecten
Dit jaar gaat ongeveer een derde van het geld naar groene projecten, al zijn natuur, milieu, mensenrechten en sociale achterstand wel sterk gaan mixen. Natuurorganisatie IVN krijgt samen met het Oranje Fonds bijvoorbeeld ruim twee miljoen euro voor het project 'Groen Dichtbij', waarin buurtbewoners samen de leefomgeving verbeteren.

Oxfam Novib incasseert ruim zeven miljoen euro voor het opzetten van een telecombedrijf in Oeganda dat door lokaal personeel wordt bestierd. Honderd afgelegen dorpen krijgen internet, waarbij de energie met zonnepanelen wordt opgewekt. De boeren krijgen zo toegang tot een digitale agrarische kennisbank waarmee zij hun productie kunnen verhogen. "Allemaal prachtige combinaties, die de verschillende terreinen overstijgen", aldus Van Schaik.

De Postcode Loterij wil vooral als 'vliegwiel' functioneren voor projecten die even een zetje nodig hebben, maar na verloop van tijd door de markt kunnen worden overgenomen. "Urgenda is daar een mooi voorbeeld van. Een organisatie die Nederland sneller duurzaam wil maken door met concrete oplossingen te komen.

"Afgelopen jaar kocht Urgenda bijvoorbeeld zelf op grote schaal zonnepanelen in waardoor deze voor particulieren aantrekkelijker werden. Die 'frisse wijze' van handelen, aldus het jury-rapport, levert Urgenda dit jaar een miljoen euro steun op.

Duurzame energiesnelweg
De organisatie Natuur & Milieu ontvangt met dezelfde argumenten 2,5 miljoen euro voor de promotie van vleesvervangers. Milieudefensie en Natuur & Milieu samen haalden nog eens samen 4,5 miljoen euro binnen voor een plan om van de A15 een duurzame energiesnelweg te maken. Langs de weg moeten een zonnepanelenlint komen (op geluidsschermen en bedrijven) en drie windmolenparken.

Dat moet voldoende stroom voortbrengen om 40.000 mensen de voordelen van de elektrische auto te laten ervaren. "Eerst met onze hulp", zegt van Schaik, "en na dit zetje kan de markt het overnemen."

Tegen de stroom in stopt de Postcode Loterij dit jaar 15 miljoen euro in de Marker Wadden, een plan van Natuurmonumenten. De door ledenverlies en subsidiekorting geplaagde organisatie kan zo beginnen met de aanleg van nieuwe natuur in het Markermeer, een van Europa's grootste zoetwatermeren. Er wordt slib weggebaggerd waardoor aan de noordkant een ondiep gebied met eilanden en wetlands ontstaat.

Hoewel de overheid weinig moet hebben van 'nieuwe natuur', "wil de Postcode Loterij hiermee het signaal afgeven dat zij natuur blijvend belangrijk vindt", aldus Van Schaik.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden