Goed nieuws voor bezitters van zonnepanelen: de gunstige regeling blijft nog even

Beeld ANP

De subsidieregeling voor zonnepanelen blijft nog drie jaar lang precies zoals hij is, heeft het kabinet besloten. En dat is goed nieuws voor mensen die in zonne-energie hebben geïnvesteerd.

Huishoudens en kleine bedrijven kunnen gebruik blijven maken van de gunstige voorwaarden voor zelfgeproduceerde zonnestroom. De bestaande regeling, die nu tot 2023 wordt verlengd, zorgt ervoor dat de terugverdientijd van zonnepanelen nog even gemiddeld zeven jaar blijft. 

Het kabinet wilde de steunregeling per 2020 aanpassen en afbouwen. Maar die afspraak uit het regeerakkoord wordt uitgesteld, aldus minister Eric Wiebes van economische zaken en klimaat (VVD). Daardoor kunnen huishoudens die zonnepanelen hebben of aanschaffen hun zelfopgewekte elektriciteit blijven salderen: de stroom die van hun dak afkomt mogen ze direct aftrekken van hun eigen energieverbruik, zonder dat daar een heffing of belasting wordt opgelegd. 

Blij

Duurzame bedrijven en consumentenorganisaties reageren blij op de aankondiging dat salderen langer mogelijk blijft. Zij riepen Wiebes al maanden op de regeling ongemoeid te laten. Dit zou nodig zijn, om de groei van zonnepanelen op Nederlandse daken op gang te houden. Milieuorganisaties waarschuwden dat de verkoop van zonnepanelen zou stilvallen, als het kabinet de mogelijkheid om te salderen te snel zou terugschroeven.

Het kabinet geeft gehoor aan de oproep, maar heeft ook een andere reden om de situatie nog even te laten zoals die is, aldus minister Wiebes. Een nieuwe subsidieregeling optuigen, bleek ingewikkelder dan voorzien. Na 2023 gaat het systeem, wat het kabinet betreft, alsnog op de schop. Vanaf dat jaar wordt de subsidie voor zonnepanelen, die steeds rendabeler zijn, geleidelijk verlaagd. In 2031 moeten de fiscale voordelen nul zijn, aldus Wiebes. Zonne-energie kan op termijn volledig zonder subsidie, aldus Wiebes.

Lees ook:

Op veel Nederlandse daken liggen spookpanelen, en dat is goed én slecht nieuws

Een kwart van de zonnepanelen op daken van huizen is niet geregistreerd. Voor de veiligheid op het elektriciteitsnet moet dat wel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden