Zelfgemaakt

Goed idee, wijnflessen hergebruiken, maar hoe? Rebottled maakt er glazen van

Beeld -

Zonde toch, om lege wijnflessen zomaar in de glasbak te kieperen? Studenten bedachten een slimme techniek om er drinkglazen van te maken.

“Klimaatmars? Die houden wij hier elke dag”, zegt Jermain van der Graaf (26) in een vergaderzaaltje van consultancykantoor PwC op een Utrechts bedrijventerrein. Niet bepaald een locatie waar je verwacht een groepje van vijftien jongelingen - de jongste 20, de oudste 28 - aan te treffen die ‘werken aan een revolutie’.

Van der Graaf en collega’s runnen een drinkglazenfabriek. Die komt voort uit een simpele gedachte: is het niet zonde dat we een wijnfles na gebruik weggooien, terwijl een bierflesje zo’n dertig keer opnieuw kan worden gebruikt? Van der Graaf vroeg het zich af toen hij, destijds nog bedrijfseconomiestudent, met andere studenten een multicultureel cateringbedrijf had. Na wat googelen ontdekte hij dat de glasbak eigenlijk geen goede susser voor het geweten is: de productie van gerecycled glas kost slechts 15 procent minder energie dan nieuw glas maken.

Er was niet veel verbeeldingskracht voor nodig om te bedenken dat het onderste gedeelte van een wijnfles dienst kan doen als drinkglas, vertelt Van der Graaf droogjes. Een lamp had ook gekund, maar Van der Graaf wilde graag iets maken wat veel mensen in handen zouden krijgen. “Elk drankje moet herinneren aan de circulaire economie.”

‘Fles erin, glas eruit’

Samen met medestudent-ondernemers sloeg hij aan het prutsen. “Met een snijwieltje maak je een dun sneetje in de fles. Langs die rand laat je kokend heet water lopen, en daarna een ijskoude straal. Door de thermal shock breekt het glas af langs de snijrand”, legt Van der Graaf uit. “Tenminste, als je geluk hebt. De kans van slagen was ongeveer vijftig procent. Met een schuurmachientje slijp je de randen glad.” Rebottled noemde hij zijn start-up.

Beeld -

Het Utrechtse Leger de Heils stelde een werkplaats ter beschikking, waar de studenten samen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een productielijn opzetten. Met de hand maakten ze maandelijks zo’n 500 drinkglazen uit wijnflessen. “We werden er wat handiger in, ongeveer 70 procent van de flessen brak op het goede punt af.

Inmiddels had Juan Diego Flores (28), destijds nog student communicatiewetenschap, zich bij Van der Graaf aangesloten. Het duo won pitchwedstrijden en aanmoedigingsprijzen en investeerde hun spaargeld in slijpmachines. Maar hoe enthousiast de reacties ook waren, Van der Graaf maakte zich zorgen: een revolutie breng je niet teweeg met een paar honderd glazen per maand. Na lang zoeken vond hij een leverancier die de machine kon maken die hij voor ogen had: ‘fles erin, glas eruit’.

Flores en Van der Graaf wisten investeerders te overtuigen en openden eind vorig jaar hun eigen fabriek. Toen ging het snel: het kantoorteam groeide van zes naar vijftien mensen, in de fabriek zijn acht mensen in dienst om de flessen te wassen, etiketten te verwijderen of met een elektrisch busje flessen op te halen bij cafés en restaurants. Horecazaken zijn ook de grootste afnemers van de glazen. “Dan is de cirkel weer rond.”

Meer informatie op: rebottled.nl.

In de rubriek Zelfgemaakt vertellen mensen hoe ze van hun ambacht hun beroep gemaakt hebben. Lees andere afleveringen op trouw.nl/zelfgemaakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden