Dioxine en pcb's

Gifstoffen gevonden in Nederlands wildernisvlees

Rode Geus in de buurt van Slot Loevestein.Beeld Rob Huibers

Zo’n driehonderd klanten van Free Nature hebben afgelopen maand hun pakket wildernisvlees moeten weggooien, omdat het mogelijk verontreinigd was met dioxine en pcb’s. Het besmette vlees kwam van drie koeien die graasden bij Slot Loevestein.

De klanten hebben hun geld teruggekregen. De stichting voor natuurbegrazing staat voor een raadsel. Voorlopig gaan er geen runderen naar de slacht tot duidelijk is wat de oorzaak is van de verontreiniging. “Zuur, als je probeert iets goeds te doen”, zegt directeur Roeland Vermeulen.

Het besmette vlees kwam van drie runderen die graasden in de uiterwaarden bij Slot Loevestein, in de landtong tussen Maas en Waal. Ze zijn in maart geslacht. Half juni liet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) weten dat bij controle een overschrijding van de norm op gifstoffen is gemeten. Als test liet Free Nature daarop nog eens vier koeien slachten en ook dat vlees bleek besmet. Vlees van runderen uit andere natuurgebieden was dat niet. Omdat uit de verpakking niet meteen blijkt welk vlees waar vandaan komt, zijn alle klanten op de hoogte gebracht.

Dioxine en pcb’s komen vaker in de Nederlandse voedselketen, meestal als gevolg van bodemverontreiniging. De oorzaak kan ook liggen in vervuilde bijvoeding of medicatie, maar daar doet de natuurbeheerder niet aan. “Ons hoofddoel is natuur”, legt Vermeulen uit. “Het vlees is een afgeleid product van de begrazing. De stoffen zijn met name aangetroffen in oudere dieren en dat is niet zo gek. Dioxine raak je niet meer kwijt, dat hoopt zich op in lichaamsvet.”

De bron van de vervuiling is nog niet gevonden. Free Nature wil dat gaan onderzoeken, samen met de NVWA en Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat, die het gebied rond Slot Loevestein beheren.

Lees ook:

En al die andere grote grazers in Nederland dan? Laten sterven of bijvoeren?

De Oostvaardersplassen blijven de gemoederen bezighouden. Afgelopen zondag demonstreerden honderden mensen voor een oplossing voor de hongerige dieren in het natuurgebied

Het wordt steeds wilder in de vriezer

De vraag naar ‘natuurvlees’ neemt toe, en gelukkig is er ook steeds meer aanbod. Maar waar koop je hamburgers van galloway, een lapje konik-paard en gehaktballen van Schotse hooglander? Een overzicht van de belangrijkste verkopers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden